u

Šetlandski ovčar (sheltie) – alarmni sustav koji se voli maziti

Gospodin Zlatan Obarčanin i njegova supruga Silva žive u zagrebačkom naselju Rudeš. Oboje su u penziji, ali kažu da nisu u mirovini. Za njihov su aktivan život najzaslužniji njihovi peseki pasmine šetlandski ovčar (sheltie). Ljubav prema njima je započela prije nešto više od 14 godina, kada je u njihove živote ušetala prva šetlandska ovčarka.

šetlandski ovčar sheltie
Foto: Zlatan i Silva Obarčanin u društvu svojih šeltija
Izvor: Privatni album

Gospođa Silva je odrasla uz pse i imala je jednu tajnu ljubav. Još u djetinjstvu, promatrajući šeltija u svojoj ulici, zavoljela je ovu predivnu pasminu i uvijek je željela imati svog šetlandskog ovčara. Tako je 2006. godine pala odluka da pokušaju nabaviti jednog šeltija.

Nakon dugog traženja po zemljama u susjedstvu, jednoga je dana došao telefonski poziv iz Mađarske. Krenuli su na put da upoznaju trobojnu lopticu, pesicu pod imenom Silver Dream Easy Black, koja je tada imala tek 3 mjeseca. Odmah su kliknuli, zaljubili se na prvi pogled i njihov prvi šetlandski ovčar (sheltie) u životu – curka Easy, zavukla im se pod kožu.

Početkom 2011. godine počeli su razmišljati o još jednom šeltiju i Silver Dream Sunbow – Samba došla je u njihove živote krajem godine. Zlatan je želio s njom postići nešto više u agilitiju. Otvorena, otkačena, temperamentna, povremeno nepovjerljiva prema neznancima i većim psima, ali uvijek spremna na igru, Samba je donijela jednu potpuno novu kvalitetu.

Nažalost, zbog poslovnih obaveza, Zlatan nije imao dovoljno vremena za ozbiljni agility. Samba mu to nikada nije zamjerila, on to zna, jer nije zlopamtilo, ali su zato svaki trenutak zajedničkih druženja koristili za igru i šetnje.

Samba i Easy dobro su se međusobno uklopile, postale su dobri čuvari, znaju im najaviti goste i prije nego dođu do vrata. Tu su pokazale jednu osobinu šetlandskih ovčara – lajanje. Laju kadgod se uzbude zbog želje za igrom, kadgod netko pozvoni na vrata, ali i brzo prestanu. Jedino kada je agility u pitanju, nikada ne prestaju lajati.

šetlandski ovčar sheltie
Foto: Prince, Easy i Samba
Izvor: Privatni album

Uzgoj pasmine

Zlatan je dugogodišnji član Udruge za britanske ovčarske pasmine (UBOP) u Zagrebu i često je sa suprugom razgovarao o leglima i štencima. Samba je lijepa i skladna šetlandska ovčarka, s odličnim ocjenama na uzgojnom pregledu, odličnog temperamenta i počeli su tražiti mužjaka za parenje.

Netko im je preporučio Manuelu Schaeffel i njenu uzgajivačnicu Shelties of Summergarden iz koje je izašlo mnogo predivnih šetlandskih ovčara.

Nažalost, prvi pokušaj parenja nije uspio, pa su vrlo brzo dogovorili i drugi termin parenja. Iako je Samba nosila više štenaca, 3. prosinca 2016. dobili su samo Princa. Sambino prvo leglo bila je njihova neizmjerna sreća. Gledali su kako Samba čuva, njeguje i uči svog malog psića i svakim danom sve je više postajao dio njihove obitelji, ali su bili smo svjesni dogovora s Manuelom da će joj predati jednog štenca.

Zlatan se prisjeća kako je bio petak 13.01.2017. Iako nije praznovjeran, vjeruje da niti ovo nije bilo slučajno. Preko Messengera su razmjenjivali informacije o primopredaji Princa, kada im je Manuela napisala da im ga njena kćerka Tamara i ona poklanjaju, jer vide da ga vole.

Istog trenutka Zlatan i njegova supruga su zaplakali od sreće.

Tada su odlučili pokrenuti njihovu malu uzgajivačnicu. Registrirali su je kao Easy Sunbow Shelties. Ime je dobila po njihove prve dvije šeltice. Imali su još jedno leglo s dvije predivne cure koje su završile u Sloveniji i Austriji. Uzgojem se namjeravaju baviti i dalje. Uskoro se nadaju i četvrtoj maloj šeltici.

Karakteristike pasmine šetlandski ovčar (Sheltie)

Šeltiji vole dosta mentalne i fizičke aktivnosti. Treba ih zaposliti traženjem predmeta, trikovima, bacanjem loptice i šetnjom, jer će tada biti beskrajno zahvalni. Jednom kada uđu u svijet trikova i vježbi traže još i još i još i tada su presretni.

Zlatan ističe kako su njima pomogli da održe kondiciju. Najmanje četiri šetnje dnevno i dodatne aktivnosti u klubu ne mogu biti bolji recept za naše i njihovo zdravlje.

Društveni su, što ne znači da ih ne možete ostaviti same neko vrijeme, ali ne predugo jer to ne vole.

Vlasnik šeltija mora biti aktivan, strpljiv, dobroćudan. Prema njima ne smiješ grubo postupati, niti primjenjivati silu, jer se tada šeltiji povlače u sebe i postaju nepovjerljivi i prema vlasniku.

Američki kinološki savez definira ih kao “alarmni sustav koji se voli maziti”.

šetlandski ovčar sheltie
Foto: Prince na Champ prvoj šelitjadi
Izvor: Matija Medved

Dobroćudni su, znatiželjni, nikada nervozni ili agresivni, privrženi svojim ljudima. Uvijek su zaigrani i ako im se ostave igračke na raspolaganju tijekom dana, često će ih nositi vlasniku i tražiti igru.

Vrlo su inteligentni. Na šestom su mjestu od 138 pasmina koje su ispitivane. Vole učiti i raditi i uvijek će biti sretni u tome.  

Znaju biti plahi i nepovjerljivi prema strancima i drugim psima, ali to se lagano savladava učenjem i druženjem.

Imaju izražen ovčarski instinkt, pa se ne trebaš iznenaditi ako u šetnji kruže oko tebe i s vremena na vrijeme bocnu njuškicama u nogu da bi svoje stado “utjerali” u red. Sve je to bezazleno, bezbolno i preslatko. Njihova Samba voli kružiti oko njih i najčešće ih “kljucne” – gurne njuškicom u visini koljena.

Lako se prilagođavaju ljudima i nisu zahtjevni, pa su dobar izbor za prvog psa i početnike.

Veliki su lajavci, laju na zvono na vratima, na nepoznat zvuk, zvižduk, kada su uzbuđeni, kada vide drugog psa, kada se nečemu vesele…. Njihov lavež označava njihovo veselje i uzbuđenje, gotovo nikada ljutnju ili prijetnju.

To su pravi obiteljski psi, prihvaćaju komunikaciju sa svim članovima obitelji, ali ipak za rad potrebna je samo jedna osoba.

Šeltiji jako vole djecu, ali maknut će se od nasrtljive i agresivne djece. Šeltiji su vrlo tolerantni prema klincima i “opraštaju” njihove pogreške, ali to ne smije biti pravilo.

šetlandski ovčar sheltie
Foto: Unuk Filip u društvu pasa
Izvor: privatni album

Njega pasmine šetlandski ovčar (sheltie)

Dlakavci su i ne možemo reći da se ne linjaju. Njihovo krzno je dvostruko. Ispod duge ravne dlake, koja je posebno gusta oko vrata, imaju kratku i finu poddlaku. Zlatan i njegova supruga ih u pravilu češljaju jednom tjedno. Dva puta godišnje se jače linjaju pa ih je tada potrebno češljati svakih nekoliko dana.

U pravilu ih nije potrebno kupati i to rijetko rade. Zato kada odu na more ili na neku od rijeka ili jezera to nadoknađuju sami. Njihovi šeltiji vole vodu.

Nakon svake šetnje obrišu im šape, ako je vrijeme kišovito i blatno, onda im uprljani dio tijela isperu toplom vodom bez šampona.

Odgoj i uzdržavanje

Kada pogleda svoje šeltije, Zlatan kaže da ima dojam da nikada nisu odrasli i da su još uvijek ludo zaigrani štenci.

Igra i samo igra im je najvažnija.

Već od malih nogu potrebno ih je “zaposliti” i baviti se njima. Niti u tom periodu nisu pretjerano zahtjevni. Jako su znatiželjni, sve ih zanima, vole zabosti nos na svako mjesto. Često imaju toliko energije da njihov čovjek padne s nogu, a oni bi još i još igre i aktivnosti. Uz korektnog učitelja vrlo brzo nauče svoje fiziološke potrebe obavljati vani.

Negdje između 10 i 12 mjeseci prestaju rasti i tada znaš koliko će biti visoki. Visoki su od 33 do 40 cm i teški od 6 do 11 kg. Pričekaj još nekoliko mjeseci i dobit će svoju predivnu dugu dlaku, a ti ćeš dobiti prekrasnu damu ili luckastog vragolana.

Život u stanu treba kompenzirati čestim šetnjama, interakcijom i aktivnostima. Možeš imati veliku kuću i veliko imanje, ali ako se ne baviš šeltijima to je isto kao i da ih držiš zatvorene u kavezu.

Prehrana

Već dosta godina Zlatan i njegova obitelj kod kuće pripremaju sirovu hranu (barf) i psi su njome jako zadovoljni. Svi sastojci su svježe i provjerene namirnice za ljudsku prehranu. Ovu prehranu dopunjavaju polusuhom hranom. Povremeno im daju isključivo sirove juneće ili teleće kosti. Nikada ih nisu hranili onime što oni jedu.

Uvijek dobivaju propisane količine hrane, jer vode računa o njihovom zdravlju i kondiciji.

Prilikom učenja i vježbanja koriste poslastice kojima ne mogu odoljeti i to osigurava dobru zabavu i veliki napredak u radu. Najčešće poslastice su kuhani pileći želuci.

Zdravlje pasmine šetlandski ovčar (sheltie)

Pravilnim izborom i odgovornim uzgojem zdravstveni problemi se mogu izbjeći. Ukoliko nabavljaš čistokrvnog psa, kao i za druge pasmine, tako je i za šeltije važno da pas ima rodovnicu. Psa treba nabavljati od od provjerenih i odgovornih uzgajivača.

Za svakog svog psa Zlatan je napravio genetske testove, kako bi bio siguran da će legla biti kvalitetna i da nema nikakve šanse da se moguće pasminske bolesti prenose dalje.

Do sada nisu imali zdravstvenih problema sa svojim psima. Recept za dobro zdravlje i dugovječnost su: pravilna prehrana – puno kretanja – puno pozitivne energije.

Ljeti u vrijeme visokih temperatura treba izbjegavati prekomjernu fizičku aktivnost, jer zbog duge dlake može doći do pregrijavanja.

Šeltiji su dugovječni, životni vijek je između 13 i 15 godina, a uz dobru brigu nerijetko žive i dulje.

Šeltijada – okupljanje šetlandskih ovčara

Za kraj priče o šeltijima se moramo vratiti na početak.

Kada je Zlatan proučavao standard, pasminske osobine, okolinu, prisutnost u Hrvatskoj i naravno svoje šeltije, shvatio je da su šeltiji relativno nepoznati kao pasmina, pa zbog toga nisu niti zastupljeni u Hrvatskoj u onom broju, u kojem bi trebali biti.

Hrvatski kinološki savez izdao je mali broj rodovnica tijekom svih ovih godina, a u Hrvatskoj ima svega nekoliko uzgajivačnica. Međusobno su kontaktirali, izmjenjivali podatke o leglima i mogućnostima uzgoja te priliko toga zaključili da je potrebno popularizirati šeltije.

Razmišljajući o tome što učiniti, u prosincu 2018. godine rodila se ideja da pokušaju organizirati druženje svih šeltija i ljubitelja šeltija u Zagrebu. U početku su mislili pozvati samo šeltiljupce iz Hrvatske, ali sve je, i to ne slučajno, krenulo drugim smjerom.

Kako to obično bude, preko Facebooka su razmjenjivali informacije i ideje. Sandra Pavlović iz kluba Hrvatski ovčar dala im je nekoliko ideja o konceptu druženja. Zlatanovo najveće i najugodnije iznenađenje bilo je kada se javila Natalija Tomažič sa svojom uzgajivačnicom Upper Carniola iz Slovenije i podržala ideju o druženju šeltija. Odmah je najavila svoj dolazak i njihovo prvo druženje šeltija – Champ prva šeltijada postala je mali međunarodni događaj.

Champ prva šeltijada održana je 24.03.2019. na jezeru Jarun u Zagrebu. Događaj su predvidjeli kao neformalno okupljanje na kojem bi vidjeli koliki će biti stvarni odaziv i na kojem ćemo dogovoriti u kojem smjeru šeltijada treba ići. Ukupno je došlo 25 sudionika, od toga 13 iz Hrvatske, 11 iz Slovenije te jedan iz Italije.

Na šeltijadi su bila 24 šetlandska ovčara i još 19 pasa drugih pasmina. Odaziv je bio iznad svih očekivanja. Zlatan se ne sjeća da je toliki broj šeltija ikada bio na jednom mjestu u Hrvatskoj.

Natalija Tomažič učinila je puno za event i animirala dosta vlasnika šeltija iz Slovenije koji su im se pridružili. Među posjetiteljima su bili i svjetski poznati agility par Sandi Okanović i njegova mala raketa Happyhour of Summergarden – Miya, koji su već niz godina u samom vrhu europskog i svjetskog agilitija.

Iz Hrvatske su došli šeltiji iz uzgajivačnica Lonepine Beauty, Agram’s Angels, Nangamai i Astra Meum. Mali vragolasti Boom vlasnice Nine Gregl tada se također zahuktavao u agilitiju i pokazivao je svoj veliki talent.

Iz Slovenije je sa svojim šarolikim psećim društvom došla Anabella Kokalj, vrsna agilitašica, agility sutkinja i članica Komisije za agility Kinološke zveze Slovenije.

Druženje je bilo veselo i puno pozitivne energije. Sve je proteklo u predivnoj atmosferi, za uspomenu su snimili i “milenijske” fotografije svih šeltija i fotografije svih sudionika i njihovih četveronožnih ljubimaca.

Dogovorili su se da idu dalje – na drugu šeltijadu. Nažalost, pandemija ih je spriječila i događanje smo odgodili za sljedeću godinu, ali ne u potpunosti. U rujnu će održati online šeltijadu na čijoj pripremi trenutno rade.

.  

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

gavrani

VIDEO: Gavrani mogu pričati

dupini u jadranskom moru

Dupini u Jadranskom moru – koga možeš sresti ovoga ljeta