u

Dan bizona – veliko slavlje u SAD-u

Dan bizona slavi se svake godine u SAD-u, prve subote u studenom. Za njih je bizon jako važna životinja, bilo da gledamo s kulturološke, ekonomske ili ekološke strane. Ostali svijet slavi bizona zato što je jedna od najveličanstvenijih životinja na planetu.

Bizon – zanimljivosti o vrsti

Bizon je najveći kopneni sisavac u Sjevernoj Americi, mužjaci ove životinje imaju oko 2000 kilograma. Ukoliko ga uspoređujemo s kravom, imaj na umu da je ona upola lakša.

Bizon je zaista moćna životinja, koja živi u prirodi i 20 godina. Potpuno odrasli bizoni imaju tamno smeđu do crnu dlaku, koja je jako gusta i čupava. Oni crveni bizoni koje možeš vidjeti u filmovima i dokumentarcima su zapravo mladi primjerci, kojima dlaka još nije potamnila.

Ta gusta dlaka im dobro dođe zimi kada ih štiti od svih nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Nekada je bizona na američkom tlu bilo jako puno, a danas ih se može pronaći u svim državama (svih 50), s time da se njihov boravak uglavnom omeđio na nacionalne parkove, skloništa i privatna zemljišta.

9. svibnja 2016. predsjednik Barack Obama potpisao je zakon kojim američki bizon postaje nacionalni sisavac Sjedinjenih Država.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

madagaskarski prstaš

Madagaskarski prstaš Aye-aye ti kaže Bye-bye!

Binturong

Binturong – nije ni medvjed ni mačka