u

Binturong – nije ni medvjed ni mačka

Binturong je vrsta iz porodice Viverridae i jedini je član svoga roda. Binturong nije ni medvjed ni mačka, a pravo je značenje izvornog imena izgubljeno. Lokalni jezik iz kojeg potječe ime “binturong” u međuvremenu je izumro.

Binturong – zanimljivosti o vrsti

Fizički izgled mu i nije najjača strana. Nije neki ljepotan, dosta je neobična životinja. Ima zanimljiv miris, bar za one koji vole miris kokica pečenih na maslacu (ne zezamo se, stvarno miriše tako).

Možeš ga pronaći u kišnim šumama na jugoistoku Azije. Obično visi na drveću ili si traži insekte, ptice i voće koje će pojesti.

Jako puno koristi rep koji mu je dugačak gotovo kao cijelo tijelo. On mu dođe kao peti ud dok se kreće među granama. Repom se čak može uhvatiti za drvo, ako to zaželi.

Dok se kreću, ispuštaju taj miris kokica. Njime obilježavaju teritorij i privlače ženke. Zanimljivo je da mijenjaju zvuk glasa ovisno o raspoloženju.

Nije to baš ni majušna životinja. Tijelo mu ima od 60 do 90 cm, a mogu imati od 9 do 20 kilograma (i više).

Izgleda prosijedo zbog bijelih dlaka na glavi, a inače im je krzno najviše crne boje. Te sjedine mu služe da izgleda veće drugim životinjama. Ženke su obično krupnije od mužjaka.

Budući da je krupan i da se može agresivno braniti, binturonga ponekad uspoređuju s medvjedom, ali je znatno manji, ne veći od malog psa.

U zatočeništvu mogu živjeti i više od 20 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

bizon

Dan bizona – veliko slavlje u SAD-u

čudnovati kljunaš

Čudnovati kljunaš – sisavac koji liježe jaja