u

Čudnovati kljunaš – sisavac koji liježe jaja

Čudnovati kljunaš je vrlo sramežljiva životinja. Ima spljoštenu glavu i tijelo kako bi mu pomogli da klizi kroz vodu. Njegovo krzno, koje je tamno smeđe na vrhu i krem na trbuhu, vrlo je gusto i odbija vodu kako bi bilo toplo i suho čak i nakon više sati boravka u vodi.

Čudnovati kljunaš – zanimljivosti o vrsti

Čudovati kljunaš obično naraste do nekih 38 cm od glave do repa, a sami rep mu je dugačak oko 13 cm. Najprepoznatljiviji je prema svom kljunu po kojem je i dobio ime.

Taj njegov kljun je zapravo dosta mekan i na njemu ima tisuće receptora koji mu pomažu da detektiraju plijen. U kljunu se nalazi veliki mesnati jezik i rožnati zubići.

Mužjaci ove vrste su otrovni. Da, ti slatkići imaju žalac na stražnjim nogama s kojim mogu ubosti neprijatelja i uštrcati mu otrov. Nije poznato rabe li to zbilja u obrani.

Kad nisu opasne nindže, onda uglavnom samuju, spavaju ili jedu.

Od klope najviše vole insekte, larve i crviće koje pronalaze na dnu u mulju. Ulovljenu hranu drže u vrećici u obrazima, sve dok ne isplivaju na površinu. Tek tada prožvaču i progutaju hranu. Dok plivaju drže zatvorene oči, uši i nosnice.

Od svih drugih sisavaca na našem planetu razlikuju se po tome što ne kote žive mlade, nego legu jaja.

U vrijeme parenja, koje pada u kasnu zimu ili proljeće, ženka se približava mužjaku i umiljava mu se tako da ga neprekidno gladi po krznu. Nakon toga, mužjak kljunom uhvati ženku za rep i zajedno plivaju u krug. Totalna romantika.

Samo parenje, tijekom kojeg mužjak uvodi penis u ženkinu kloaku, odvija se u vodi (malo manje romantično).

Za podizanje mladunaca ženka kopa 20 metara duge podzemne kanale. Na kraju iskapa veću jamu koju oblaže biljkama. U nju najčešće polaže 3 bijela jaja koja grije točno 10 dana

Kada se malci izlegu, majka ih hrani mlijekom. Nema bradavice, pa mladunci ližu mlijeko s majčinog krzna.

Dugo žive, barem 12 godina u divljini i 20 godina u zatočeništvu. Znanstvenici smatraju da su ove životinje rođaci modernih sisavaca. Evoluirali su još prije 112 milijuna godina, dok su dinosauri još bili živi.

Želiš vidjeti ovu životinjicu uživo? Morat ćeš potegnuti skroz do Australije i Tasmanije.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Binturong

Binturong – nije ni medvjed ni mačka

mačka stalno mjauče

Mačka stalno mjauče