u

Kul KulKul Kul MwaMwa

Mačka stalno mjauče

Tvoja mačka stalno mjauče i već ti to ide na živce? Pogotovo ako to radi u tri ujutro, dok ti spavaš snom pravednika. Znaš li da mačići mjauču dok razgovaraju jedan s drugim, a kad mačka odraste, onda se mjaukom obraća isključivo ljudima? Znaš li kako to svesti na normalne količine?

Zašto mačka stalno mjauče

Ukoliko nije riječ o nekom posebno raspjevanom primjerku, ovo su najčešći razlozi mjaukanja:

  1. Vokalna vrsta – neke su pasmine mačaka prirodno glasnije od drugih. Na primjer, sijamske i perzijske mačke obično prilično razgovaraju, dok su pasmine poput maine coona i ragdollsa tiše.
  2. Mačka stalno mjauče jer je gladna – približava se vrijeme večere, a ti si još uvijek za računalom? Tvoja mačka paničari i pita se: “Hoće li me moj čovac ikad nahraniti?!” Naravno da će mijaukati dok joj ne napuniš tanjur, ali će večera onda doista zaustaviti mijaukanje.
  3. Želi van – jer mačka može vidjeti druge mačke i životinje kako vrebaju vani i želi sve to istražiti. Ako vidi ptice, tvoje mačka može osjećati potrebu za lovom i mjaukati od uzbuđenja i frustracije. Možeš ili zatvoriti rolete ili joj dopustiti da uživa u aktivnostima vani (naravno, ako je naučena na to).
  4. Nagon za parenjem – ako tvoja mačka nije sterilizirana ili kastrirana, noću ćeš možda čuti puno malih noćnih razgovora između ljubavnika. Nekastrirane muške mačke učinit će sve što mogu kako bi se vani parile. Ženske mačke bit će bučne kako bi privukle pažnju mužjaka. Kastracija u tom slučaju zaustavlja kasnonoćna mjaukanja.
  5. Netko je s druge strane vrata – i to ne onako kao u horor filmovima, već je vjerojatno druga mačka ostala zatvorena u drugoj prostoriji. Ukoliko imaš više mačaka, one će mjaukanjem upozoravati da moraš otvoriti vrata.
  6. Mački je loše i povraća joj se – neke mačke žele van kada im je loše i kada moraju povraćati. Odvedi je u kupaonu i drži na oku.
  7. Dosadno joj je – ima previše energije, traži pažnju i vrijeme je da se malo izludira. Igraj se s njom i zabavi je.

Ako je nesnosno mijaukanje novo ponašanje kod tvoje mačke i niti jedan trik iz članka ne pomaže, neka mačku pogleda veterinar koji će ti reći ima li zdravstvenih problema koji bi mogli uzrokovati tu pretjeranu vokalizaciju.

Također, kako mačke stare, znaju više mjaukati. Pogotovo ako počnu gubiti sluh ili postanu senilne. Tada mačke mogu puno i glasno mjaukati kako bi se smirile.

Bez obzira na razlog neprestanog mijaukanja mačke, obrati pažnju na to što se događa u svijetu tvog ljubimca. To je ključ za razumijevanje motivacije za mijaukanjem. A sve dok je maca sretna i zdrava, samo uživaj u čavrljanju s njom.Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

čudnovati kljunaš

Čudnovati kljunaš – sisavac koji liježe jaja

napuhača

Napuhača – riba umjetnica koja crta u pijesku