u

Pseće godine: kako ih izračunati?

Nedavno je Sveučilište California u San Diegu otkrilo novu metodu računanja godina pasa pomoću epigenskog sata, a prije toga je vrijedilo ono standardno pravilo da se starost psa množi s brojem 7. No, postoji i metoda određivanja po zubima. Evo kako se sve mogu računati pseće godine.

Pseće godine koje se množe sa 7

Većina je već čula za metodu prema kojoj 1 godina tvog peseka znači starost od 7 ljudskih godina, ali nije to baš tako jednostavno. Kod te metode se množi sa sedam tek nakon prve godine života psa. Dakle, pas koji ima jednu godinu, zapravo ima 15 ljudskih. Nakon toga se regularno množi sa 7, ali se zbroju dodaje onih prvih 15.

Zašto dodajemo psima toliko godina? Jednostavno, zato što psi stare brže od nas.

Osim tog vremenskog faktora, jako je važna i pasmina. Mali psi najčešće žive puno dulje od velikih, ali puno brže sazrijevaju.

Velike pasmine su već odrasle sa 5 ljudskih godina, a male pasmine tek sa 10. Srednje su odrasle točno negdje između tih brojki.

pseće godine

Pseće godine prema epigenskom satu

Prema toj novoj metodi epigenskog sata prvo se pronađe prirodni logaritam psećih godina, a onda se taj broj pomnoži sa 16 i dodaj broj 31.

Prema tome je dvogodišnji pas jednak 42-godišnjem čovjeku, pas od pet godina je ekvivalent čovjeku starom 56,7 godina, a 10-godišnji pas čovjeku od 67,8 godina.

Pseće godine prema zubima

Zubi nam mogu pomoći ukoliko pronađemo psa i nemamo pojma koliko je on star. Čak i ako po veličini i razvijenosti tijela ne možemo odrediti koliko ima godina, zubi su tu da nam pomognu.

  • do 8 tjedana pas još ima mliječne zubiće
  • do 7 mjeseci psi imaju sve lijepe i bijele trajne zubiće
  • između 1 i 2 godine starosti peseku ti trajni zubići malo otupe, ali su još skoro kao novi
  • između 3 i 5 godina starosti peseki već imaju nakupine kamenca po zubima
  • između 5 do 10 godina na njima ima i kamenca i nakupina
  • između 10 i 15 godina starosti zubi su tupi, imaju nakupina i kamenca te već pokoji i nedostaje

Kada veterinar određuje pseće godine, on svojim stručnim okom usporedi kosti i mišiće, bistrinu očiju, sijede dlake i stanje kože. Tako može još točnije odrediti koliko pesek ima godina.

Znaš li koliko je živio najdugovječniji pas prema Guinnessovoj knjizi rekorda? Čak 29 ljudskih godina i 160 dana. Zvao se Bluey, a uginuo je davne 1939. godine. Bio je pasmine naziva australski govedar. RIP Bluey.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

odlazak na plažu s psom

Vodič za odlazak na plažu s psom

pasmine za muškarce

Preporuka: pasmine za muškarce (najbolji izbor za gospodu)