u

SuperSuper MwaMwa

Što kada pronađeš izgubljenog psa

Ukoliko pronađeš nečijeg izgubljenog ljubimca, pomozi životinji i vlasniku da se ponovo ujedine. Možda je negdje zabrinuti vlasnik koji traži svog najboljeg prijatelja, a ti možeš postati heroj dana!

Izgubljen pas

Psi se vrlo lako izgube, uplaše se i pobjegnu. Nepoznata osoba može otvoriti vrata od dvorišta iz kojeg pas otrči ili vlasnik u šetnji na trenutak izgubi pažnju.

Neki psi mogu sami pronaći put kući, pogotovo ako se izgube nedaleko od svoga doma. No ukoliko to nije slučaj i pas se nađe na nepoznatom terenu, on neće moći tragom mirisa pronaći put kući.

Mikročipiranje i markice

Svaki pas treba biti čipiran, tako nalaže zakon. Mikročipiranje je proces u kojem se ljubimcu injekcijom uvede mikročip pod kožu. Nije bolan za psa i njegova je osobna iskaznica.

Najprije nazovi najbližu veterinarsku ambulantu i provjeri možeš li kod njih pročitati čip. Svaki čipirani pas ima svoj jedinstveni broj koji se nalazi u bazi podataka a taj se broj veže za podatke vlasnika. Ukoliko je pas u bazi podataka, veterinar će pozvati vlasnika da dođe po psa.

Ukoliko nema čipa, teško je otkriti vlasnika. Tada možeš pokušati psu osigurati smještaj u suradnji s veterinarom, udrugama za zaštitu životinja i volonterima.

izgubljeni pas

Udomljavanje pasa

Udomljavanje pasa nije jednostavan proces, veterinari se s problemom psa bez vlasnika susreću svakodnevno i najčešće imaju svoje kontakte u skloništima i partnere volontere. No ne očekuj da će veterinar preuzeti psa.

Nazovi najbliže skonište za životinje u tvom mjestu i poslušaj upute.

Skloništa su najčešće prepuna i teško im je primiti još jednu novu životinju. Pomozi im i pokušaj što više oglasiti da je pronađen nečiji izgubljen pas. Objavi status na društvenim mrežama, oblijepi svoj kvart plakatima, razglasi među prijateljima i poznanicima ili se javi nama u uredništvo portala.

Kada objavljuješ oglas svakako napiši gdje je i kako pronađen pas, fizičke karakteristike i informacije o ponašanju i karakteru psa. Najviše će pomoći lijepe fotografije, neka budu kvalitetne i jasne.

Treba biti strpljiv i pokušati pronaći što kvalitetnijeg vlasnika za izgubljenog psa. Ukoliko ti možeš osigurati smještaj, ponudi se i provedi neko vrijeme s ljubimcem. Možda je izgubljen pas tvoj budući najbolji prijatelj.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

pas

7 razloga zbog kojih je pas – spas!

bolest- pas

VIDEO: Slatki štenci kojima nećeš moći odoljeti