Bradate agame su pametne životinje, imaju jedinstvenu osobnost i vole druženje s ljudima. Prepoznaju svog vlasnika i reagiraju na svoje ime.

Bradata agama dolazi iz Australije i ondje se uzgaja još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Vlada je zabranila trgovinu divljih ulovljenih jedinki, a uzgojeni primjerci popularni su kućni ljubimci diljem svijeta.

Životni vijek bradate agame

Ova životinja živi 8 do 10 godina, a njen životni vijek produžuje se kvalitetnom brigom. Ime su dobile po karakterističnom naboru kože ispod brade koji napuhuju kada žele prestrašiti neprijatelja. Kada brzo pokreću glavu, izražavaju dominaciju, a nježno odmahivanje ukazuje na pokornost i želju za parenjem. Bradata agama može intenzivno potamniti kada se naljuti.

Bradata agama – prehrana

Bradata agama je svejed. Najviše u svojoj prehrani trebaju povrće, ali i kukce. Jedu skakavce, cvrčke, mrave, i salate: radić, matovilac i mrkvu. Važno je ostaviti svjetla upaljena u terariju najmanje dva sata nakon hranjenja, kako bi probava bila aktivna.

Posuda za vodu mora biti velika i plitka, jer će agami poslužiti i kao kada za kupanje.

Koliko prostora je potrebno bradatoj agami

Bebe bradate agame trebaju terarij minimalnih dimenzija 90 x 45 x 45 cm. Trebaju prostora za kretanje, kao i mjesto gdje se mogu sunčati pod svjetlom. Mjesto za sunčanje treba biti na povišenju, najbolje na velikoj grani. Vlaga u terariju treba biti 30 – 60%. U pravilu najviše vole biti same u svom terariju.

bradata agama

Bradata agama – osobine

Agame u pravilu nisu agresivne te je s njima lako postupati. Ukoliko je zdrava, vrlo je aktivna i živahna i ima dobar apetita.

Zbližavanje s bradatom agamom

Bradate agame su odlični prvi kućni ljubimci za neiskusne vlasnike. ukoliko pravilno održavaš terarij i pravilno je hraniš, s njom neće biti problema. Kada udomiš bradatu agamu najprije joj osiguraj prostor da se prilagodi novom okruženju. Zatim postepeno povećaj količinu vremena koju provodite zajedno. Ona će te prihvatiti za svog vlasnika i odazivati se na tvoj poziv.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

Mravojed

Prinova za povijest: Prvi mravojed rođen u Hrvatskoj!

trošak uzdržavanja psa

Koliko košta imati psa?