u

Stres kod ptica: kako znati što osjeća tvoja papigica

Stres kod ptica, odnosno naših pernatih kućnih ljubimaca uopće nije mala stvar. Otkrivamo ti simptome i uzročnike stresa, a na tebi je da otkriješ zašto tvoja ptica pati i kako joj pomoći. Naravno, svakako se posavjetuj i s veterinarom. Jako je važno da što prije riješiš ovu situaciju, jer ptice baš i ne podnose dobro stresne situacije.

Stres kod ptica – kako ga prepoznati

Vlasnici najčešće prvo primijete promjene na perju. Kod stresa su vidljive vodoravne linije na samom perju (koje još nazivamo i stresnim rešetkama) i to je obično prva faza stresa. Nakon toga papiga počne čupati perje i vide se ćelavi dijelovi.

Kod promjena u ponašanju najčešće su grickanje, kljucanje i glasno kreštanje. Ponekad ptica postane agresivna preko noći – što nikako nije dobro. Ukoliko ptica počne uništavati svoj kavez, bacati stvari i trgati- razmisli o tome traži li pažnju.

Ponekad papigice odu i drugu krajnost, pa postanu sramežljive, strašljive i izbjegavaju kontakt s ljudima. U tim slučajevima je gotovo sigurno izvor stresa neki strah. Možda se papigica boji nekog novog predmeta u okolini ili je vlasnik napravio neku veliku promjenu u svom izgledu (potpuno drugačija frizura ili velika brada i brkovi). Ptica će se nakon nekog vremena naviknuti na promjenu, ali je treba imati na oku.

Najteži simptom, odnosno posljedica stresa je gubitak apetita. U tom slučaju treba odmah reagirati i pticu odvesti veterinaru.

Uzroci stresa

Stres kod ptica najčešće uzrokuju promjena hrane, držanje u premalom kavezu, promjena mjesta na kojem se ptica držala, promjena uvjeta u kojima se ptica drži (otvaranje prozora ljeti može uzrokovati propuh koji jako smeta papigama) ili jednostavno manjak pažnje.

Ukoliko primijetiš promjene u ponašanju svoje ptice, reagiraj čim prije. Posavjetuj se sa stručnjakom i razmisli o tome što se promijenilo u okolini ptice i kako su simptomi krenuli. U svakom slučaju, igraj se više sa svojom pticom i pokaži joj da si uz nju.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Zdravlje stanovnika terarija

Zdravlje stanovnika terarija

leopard gekon

Leopard gekon kao kućni ljubimac – vodič za početnike