u

Zdravlje stanovnika terarija

Nije zezancija, zdravlje stanovnika terarija je potrebno održavati, baš kao i životinja koje žive u drugim uvjetima. Pitaš se što može poći po zlu u kontroliranim uvjetima? Pošto u terariju žive životinje – može se dogoditi mnogo toga!

Zdravlje stanovnika terarija – o čemu ovisi?

Koliko će tvoj ljubimac biti zdrav ovisi o tome hraniš li ga ispravno i prilagođeno njegovim potrebama, koliko se dobro brineš za terarij i životne uvjete svog ljubimca te koliko je tvoj ljubimac općenito sklon određenim bolestima. Što se prije bolest otkrije i reagira – to su veće šanse da se ljubimac u potpunosti oporavi.

  • PARAZITI su relativno česta pojava u loše održavanim terarijima. U njih se mogu useliti krpelji, grinje i trakavice. Lako se prenose, a treba vremena da ih se riješi. Zato treba kod njih brzo reagirati i u suradnji s veterinarom te uz pomoć insekticida – riješiti situaciju.
  • POVREDE poput opekotina i lomova uopće nisu tako rijetke. Ukoliko grijač nije dobro postavljen i namješten na odgovarajuću temperaturu – ljubimac se može opeći. Prilikom hranjenja glodavcima može doći do povreda u smislu da u žaru borbe nastrada oko, usnica ili na nekom drugom dijelu tijela nastane ranica. Jako je važno čim prije otići veterinaru da to sanira.
  • LOMOVI se dogode nepažnjom koja je normalna za ljubimce, ali će mu možda trebati više kalcija u prehrani da bi lom zacijelio.
  • PROBLEMI S DISANJEM su isto česti, odnosno zna doći do neoptimalne temperature u kombinaciji s vlagom, što će za tvog ljubimca biti prava noćna mora.

Zdravlje stanovnika terarija održava se u suradnji s veterinarom. Nije istina da egzotični ljubimci ne trebaju svoga doktora. Oni su im potrebni baš kao i psima ili mačkama.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Zašto se čivava trese

Zašto se čivava trese?

stres kod ptica

Stres kod ptica: kako znati što osjeća tvoja papigica