u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul

Zmija kao kućni ljubimac

Zmija kao kućni ljubimac nije baš za sve tipove ljudi, to je jasno. Većina ljudi ih se ionako boji ili im se zmije gade. To je baš šteta, jer su zmije vrlo zanimljive životinje. Znaš li da neke žive u zemlji, neke na drveću, a neke pak u vodi? Posebno su fora kada se presvlače i ostavljaju svoju staru kožu iza sebe.

Zmija kao kućni ljubimac

Zmije nisu nešto posebno zahtjevne kao kućni ljubimci, ali ne možemo reći da su posve bezopasne. Svaka zmija, ma u kakvom terariju živjela, uvijek će pokušati izaći iz njega. Zato je jako važno da se kod držanja zmije bude uvijek na oprezu.

Zmije su hladnokrvne životinje, tako da ćeš terarij morati grijati UV lampama. Osim sunca, one trebaju što prirodnije okruženje. Ovisno o vrsti, trebat će mjesto za skrivanje, mjesto za sunčanje, vodu, komade drveta i posebnu podlogu. Sve te detalje moraš proći s uzgajivačem od kojeg nabavljaš životinju.

Svoju zmiju ćeš trebati hraniti živom hranom – miševima (dok je mala) i štakorima (kad poraste). Neće trebati ovakav obrok svaki dan, ali će ogladnjeti svakih 7 do 10 dana.

Terarij ćeš trebati redovito čistiti i paziti na zdravlje svoje ljubimice. Zmije isto moraju veterinaru i sklone su nekim bolestima ovisno o vrsti. Ako im okruženje paše i vlasnik s njima dobro postupa, one mogu dosta dugo živjeti.

Dobar primjer je kraljevski piton (koji je danas vrlo popularan kućni ljubimac). Taj može potegnuti i do 50 godina života.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Koje voće i povrće smiju jesti zamorci

Koje voće i povrće smiju jesti zamorci?

Spol kod ptica

Spol kod ptica – kako ga možemo znati