u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul

Kraljevski piton kao kućni ljubimac: vodič za hrabrice

Pitaš se kako je to imati zmiju za kućnog ljubimca? Hoće li se tvoj kraljevski piton dati maziti? U svijetu postoji oko 2.800 različitih vrsta zmija, ali samo se neke mogu držati u terariju. Kraljevski piton je zapravo odličan izbor za sve kojima je ovo prvo upuštanje u ovakvu avanturu za hrabrice.

Kraljevski piton – porijeklo i karakteristike

Kraljevski piton dolazi iz srednje ili zapadne Afrike. Stvarno izgleda graciozno, baš kao kraljevska zmija. Zovu ga i “loptasti” piton zato što se može sklupčati u loptu s glavom u sredini. To najčešće radi kada je na oprezu.

Ova zmija raste do svoje pune veličine do treće godine života, a nakon toga se samo širi.

Jako je važno da svog pitona kupiš iz provjerenog izvora, kontroliranog uzgoja i da uzmeš zdravu zmiju. Piton mora biti rođen u zarobljeništvu i naviknut na njega, jer se može dogoditi da jednostavno odbija hranu i ugine.

Kraljevski piton je radoznala, ali i pomalo sramežljiva zmija. Lako ga je pripitomiti i rukovati njime. Kao i kod svih životinja, kada tvoj pitonac dođe kući, jako je važno da ga prvo vrijeme pustiš na miru da se malo stabilizira u novoj okolini. Nemoj izgubiti volju ako ne postanete prijatelji odmah prvi dan.

Piton nije otrovna zmija i ukoliko te ugrize (a za to postoje realne šanse), neće ti biti ništa.

Narastu do 2 metra, a ženke su veće od mužjaka. To je vrlo neobično u životinjskom svijetu, obično su kod životinja muški primjerci veći.

kraljevski piton

Kraljevski piton – terarij

Ova zmija je noćna životinja, aktivna je u sumrak i kad padne mrakača.

Može sretno živjeti u terariju, ali treba imati ove osnovne stvari u terariju:

  • zdjelicu za vodu
  • grijač
  • vlagomjer
  • termometar
  • neonsku lampu
  • UV lampu
  • ukrasno bilje
  • podlogu

Terarij mora biti veličine minimalno 120x60x60 cm, ali vrijedi pravilo – što veći to bolji. Tijekom dana u njemu mora biti od 27 do 35 stupnjeva, a noću od 20 do 25. Obavezno je mjesto za sunčanje u terariju.

Podloga mora biti od kore i trseta, minimalne visine od 10 cm, a piton treba imati i grane po kojima će se penjati. Vlaga treba biti oko 75 do 85%, da bi piton bio zadovoljan i sretan.

Jako je važno da tvoj kraljevski piton ima mjesta za skrivanje, svoju kućicu u kojoj će biti siguran.

Prehrana

Mali pitoni klopaju šatkore i miševe, a odrasli pitoni vole i paukove. Dok su mali jedu jednom tjedno, a kasnije i samo jednom u dva tjedna.

Najbolje je da svoju zmiju ne diraš 24 sata od trenutka hranjenja. Ukoliko izgubi apetit, to je normalno, pogotovo od listopada do travnja.

Održavanje

Izmet i ostaci kože se moraju čistiti svaki dan, a treba im dati i malo vode za kupanje jer to vole.

Žive 20 do 30 godina, a mogu potegnuti i do 50.

Piši nam u komentarima ukoliko imaš ovu životinju, voljeli bismo je upoznati. Ukoliko voliš teraristiku, još zanimljivih životinja pronađi na linku.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

cigaja

Cigaja – vrsta za koju gradska djeca nemaju pojma

konoplja za kućne ljubimce

Konoplja (CBD) za kućne ljubimce? Tko želi probati?