u

Crvenokosi majmun – sramežljivi slatkiš

Crvenokosi majmun (još poznat i kao crvenokosi genon ili grozdasti genon) živi Kamerunu, Ekvatorijalnoj Gvineji i Nigeriji. Ime je dobio po trokutu jarke boje na glavi koju čine kosa oko ušiju i nos. Ugrožena je vrsta, što je prava šteta, jer su zaista neodoljivi.

Crvenokosi majmun – karakteristike

Osim u zemljama koje smo gore naveli, ovu vrstu možeš pronaći na jednom super afričkom otoku koji se zove Bioko. Tamo uz ljude živi i 11 vrsta majmuna, od kojih je crvenokosi majmun dominantan po broju. To je odlična vijest, ali pošto ih se stalno lovi i smanjuje stanište – u opasnosti su od izumiranja vrste.

Ovi mališi trebaju našu zaštitu ili da ih barem pustimo na miru. Uistinu su mala majmunska vrsta – mužjaci su visoki oko 42 cm, a ženke oko 38. Toj duljini dodajemo rep dugačak oko 20 cm.

Život provode jedući voće, sjemenke, kukce, cvijeće i korijenje. Žive jedan miran život, ne vole privlačiti pažnju i pomalo su sramežljivi. Žive i danju i noću, ali se drže krošnji drveća. Ondje i spavaju.

Vole život u grupi koju najčešće čini od 4 do 30 jedinki. Jedan mužjak i ženke s mladima, kao što to inače biva. No, za razliku od drugih – nisu toliko teritorijalni, odnosno agresivni. Uopće ne vole konflikte i rado će upozoriti druge ako vide da dolaze zmije ili orlovi (njihovi prirodni neprijatelji).

Zanimljivo je da mlade imaju jednom u tri godine i to najčešće tek jednog mladunca. Mame se uglavnom brinu za svoje mlade, ali si zapravo sve ženke međusobno pomažu.

U divljini žive čak i do 16 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

vodeni jelen

Vodeni jelen – poznatiji kao vampirko

najbrži psi na svijetu

Najbrži psi na svijetu – top lista naj trkača među pasminama pasa