u

Kameleon kao kućni ljubimac

Kameleon može biti predivan kućni ljubimac, ali se za njegov dolazak u svoj dom moraš dobro pripremiti. Mi ćemo ti pomoći da se informiraš, a na tebi je da daš sve od sebe da pripraviš svom kameleonu dobre životne uvjete.

Karakteristike životinje

Kameleon je gmaz i kao takav ne može održavati temperaturu svoga tijela. Zato mu je potrebna sunčeva energija.

Vidiš da ima jako dugačak jezik kojime hvata kukce ili manje ptice i glodavce. Njegove oči se kreću u punih 360 stupnjeva, pa vidi sve u svojoj okolini. Najpoznatiji je po tome što mijenja boju ovisno o podlozi na kojoj se nalazi te se savršeno uklapa u okoliš.

Za razliku od ostalih guštera, miče se jako jako sporo.

Kameleon – uzgoj

Najpopularnija vrsta kameleona za uzgoj je Chamaeleo calyptratus kojeg se može pronaći u većini specijaliziranih trgovina. Odmah te upozoravamo da uzgoj kameleona nije jednostavan, a loše postupanje s njim će završiti njegovim uginućem.

Kod gore navedene vrsta kameleona ženke su dugačke do 35 cm, a mužjaci i do 45 cm.

Prije kupovine provjeri zdravlje životinje. Zdravi kameleon nema zatvorene oči tijekom dana, nema iskrivljene udove i nema tamne boje. Ukoliko ti kameleon mirno leži u ruci, to zapravo uopće nije dobar znak.

kameleon

Terarij za kameleona

Mali kameleon će vrlo brzo natrasti, tako da veličinu terarija ne gledaj prema trenutnom stanju životinje. Minimalna veličina terarija je 65x45x64 cm.

U terariju mora biti postavljena dobra cirkulacija zraka, a on sam treba biti smješten u nekom mirnom kutku u stanu.

Na dno terarija prvo stavi žicu od grijača (svjetlo je jako važno), a nju prekrij kartonom ili debelom tkaninom. Podloga koja ide na to neka bude od crnog bora ili nečeg sličnog što ima krupne komade (kupi je u trgovini za kućne ljubimce).

Kameleon treba grane i grančice po kojima će se penjati i u kojima će se skrivati. Neka to budu grane od voćki ili vinova loza. S ovime nemoj eksperimentirati, većina grana je toksična za kameleone. Neka biljke u terariju budu prave, ali listove prebriši prije smještanja u stanište (kako bi se otklonili pesticidi ili kemikalije koje je uzgajivač eventulano koristio).

Što se osvjetljenja tiče, tvoj kameleon će trebati UV žarulje, žarulju za sunčanje i dodatnu žarulju za noćni rad ukoliko se temperatura spusti ispod 15 stupnjeva. Temperatura u terariju mora biti od 15 do 35 stupnjeva. Noću do nekih 25 stupnjeva a danju do maksimalca kojeg smo naveli.

Prvih nekoliko dana doslovce pusti kameleona na miru, neka se privikne na novi dom.

Kameleon – prehrana

Kameleonu se daju cvrčci, crvi brašnari i kraljevski crvi. Dakle, hrani se živim životinjama. To ti se ne smije gaditi i moraš se pripremiti na to. Insekte stavljaš u posebne posude za hranjenje gmazova kukcojeda.

kameleon

Pošto je hrana po komadu kod nas dosta skupa, većina vlasnika kameleona se sama baci u uzgoj kukaca.

Bebač će jesti dva puta dnevno, a odrasli kameleon svaki ili tek drugi dan jednom.

Dobro je koristiti dodatke prehrani jednom tjedno. O hrani i dodacima se raspitaj u ovlaštenoj prodavaonici.

Kameleon će piti vodu s lišća koju mu moraš prskati svaki dan. Dobro je staviti pojilicu za hrčke, a kad kameleon odraste i tanjurić s vodom.

Posljednja upozorenja 🙂

Kameleoni su teritorijalni i vole živjeti sami. Mužjaci će biti agresivni jedni prema drugima.

S 5 mjeseci života razvijaju mogućnost mijenjanja boja i mogu postati zeleni, plavo – zeleni, tirkizni i crni. Boju mijenjaju ovisno o tome jesu li pod stresom, uzbuđeni, ovisno o temperaturi, prisutnosti suparnika ili sličnom. Uglavnom se smatra da je smeđi ili crni kameleon pod stresom, a šareni je dobre volje.

kameleon

Žive od 3 do 10 godina.

Ukoliko tražiš ljubimca za terarij, informiraj se i o bradatoj agami, nama su i one totalno zakon.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

101 bod

Jedan komentar

Ostavi komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

aksolotl

Aksolotl – vodozemac koji izgleda kao Pokemon

Dijabetes kod kućnih ljubimaca

Dijabetes kod kućnih ljubimaca – je li tvoj četveronožac u opasnosti?