u

Papigača – riba koja može spasiti koralje

Papigača je skroz kul riba: ima kljun kao papiga, može mijenjati oblik, boju, pa čak i spol tijekom svog života. Uz sve to je i iznimno važna za koraljne grebene na kojima živi. Novija istraživanja su pokazala kako ne utječu samo klimatske promjene na izumiranje koralja, već i smanjenje populacije glavne protagonistice naše priče.

Papigača

Papigača jede alge koje rastu po koraljima i tako sprječava da alge zaguše i prekrivaju prekrasne šarene koralje koji su dom stotinama vrsta riba. Među njima je čak 80 podvrsta papigača.

Iako direktno utječu na koralje, ljudi ih od pamtivijeka hvataju za hranu. U Polineziji se poslužena sirova papigača smatra kraljevskom hranom, koju može konzumirati samo on.

Tijekom života može promijeniti spol koliko god puta želi, ali i svoju boju i uzorke.

Ukoliko dominantni mužjak ugine, ženka će promijeniti spol i postati dominantan mužjak. Uz tu transformaciju najčešće dobivaju cijele hareme ženki koje plivaju za glavnom facom.

Prije spavanja, papigača si obuče pidžamu. Na glavi ima jedan organ iz kojeg ispušta prozirnu sluz i njome se cijela omota. Navodno ti čini zato da kamuflira svoj miris dok spava, pa je noćni predatori ne mogu locirati i pojesti. Ta pidžama se službeno zove kukuljica, a kako izgleda – možeš vidjeti u videu:

Voliš čitati o ribama? Pa daj skokni do našeg akvarija i vidi koga sve tamo još ima!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

lasica

Velika lasica – zimi ima bijelo krzno, a ljeti riđe

komarci

Komarci – prenose više bolesti od bilo kojeg drugog živog bića