u

Komarci – prenose više bolesti od bilo kojeg drugog živog bića

Komarci su kukci koji broje oko 3.000 vrsta i vjerojatno su jedna od najomraženijih životinja na svijetu. Nije ni čudo, kada uzmemo u obzir njihove iritantne ugrize ili zujanje oko uha dok spavamo.

Komarci kao prijenosnici bolesti

Komarci su neprijatelj broj jedan u borbi protiv infektivnih bolesti. Od bolesti koje prenose svake godine umre milijun ljudi, a među njima i jako velik broj djece.

Od 3.000 vrsta komaraca, tri su odgovorne za sve one bolešćine. Podvrsta Anopheles prenosi malariju, elefantitis i encefalitis. Culex komarci nose encefalitis, elefantitis i virus Zapadnog Nila. Treća napast su komarci naziva Aedes koji prenose dengue virus, žutu groznicu i encefalitis.

Bolesti prenose na različite načine. Kod malarije se parazit naseli u ženku komarca i hrani se njome. Kod žute groznice ili dengue virusa, komarci prenose virus s jedne žrtve na drugu prilikom ugriza (kada ispuste malo tekućine dok uzimaju krv).

Zašto komarci piju krv?

Samo ženke imaju sisaljke za ispijanje krvi. Kada piju krv, one zapravo imaju dvije cjevčice. Kroz jednu cjevčicu ispuštaju enzim koji uzrokuje zgrušavanje krvi, a kroz drugu cjevčicu usisavaju krv iz žrtve u svoje tijelo. Ugriz komarca svrbi zato što je to zapravo alergijska reakcija.

Zanimljivo je to da se ženke komaraca ne hrane krvlju u smislu da uživaju u njenom okusu, već im krv služi kao izvor proteina za prehranu jajašaca. I ženke i mužjaci komaraca se hrane cvjetnim nektarom.

Zašto trpimo komarce?

Zato što moramo. Oni su legitimni dio ekosistema i izvor hrane za brojne životinje poput ptica, žaba i šišmiša. Bez komaraca jednostavno nema prirodne ravnoteže.

Inače, nismo mi komarcima baš nešto posebno napeti (iako se u nekim dijelovima naše zemlje ispikani ljudi nikako ne bi složili s nama), ali komarci najviše vole pikati stoku.

Kako barem smanjiti broj komaraca?

Treba kontrolirati izvore vode koje su oni zaposjeli za svoje razmnožavanje. Svoja jajašca mogu polagati isključivo u vodu (ili snijeg). No, riješiti ih se uopće nije lako i globalni napori da ih ograničimo nisu baš urodili plodom. Kažu znanstvenici da će ih globalno zatopljavanje sigurno desetkovati, tako da se možeš nečem i barem malo veseliti.

Inače, mužjaci žive od 7 do 10 dana, a ženke oko 30. Gamad mala, baš su poduzetni u tom kratkom vremenu života.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

papigača

Papigača – riba koja može spasiti koralje

bogomoljka

VIDEO: Bogomoljka – kung fu ubojica