u

Vombat ima kakicu u obliku kockica

Vombat je jedina životinja na svijetu čija je kakica u obliku kockica. Ovi stanovnici Australije su usput i nevjerojatno slatki, stoga ti donosimo cijelu teoriju o nastanku tako neobičnog izmeta.

U početku se mislilo da je kakica takva zato što vombat njome označava svoj teritorij, a loptasta kakica bi mu se mogla nekamo otkotrljati.

Stručnjak za vombate, Mike Swinbourne, je to opovrgnuo i tvrdi da to ne može biti istina, jer vombati ne rade piramide ili takve gluposti od drekeca i jednostavno kakaju tamo gdje im se kaka.

Vombat
Vombat koji ne kaka, nego spava

On je zaključio kako veliku ulogu u oblikovanju ima okoliš u kojem ova životinjica živi. U Australiji je jako suho i vruće, stoga vombati kroz svoj probavni sustav pokupe svu vodu iz svoje hrane. U zoološkim vrtovima, gdje vombati imaju stalan pristup vodi, njihova kakica uopće nije tako pravilna.

Znanstvenici su provjerili i sami probavni sustav, čisto da provjere da im anus ili crijeva nisu kvadratni, ali je ispalo da zaista nisu.

Obdukcija na vombatima je pokazala kako su njihova crijeva jako rastezljiva, a zbog takve konstrukcije i pritiska koji se stvara – hrana postaje takva kakvu vidiš:

Inače, oblik kocke je općenito vrlo rijedak u prirodi. Postoje samo dvije metode da se napravi kocka – ljudi ih oblikuju od mekanih materijala ili ih izrezuju iz onih tvrdih.

Vombati imaju treći način.

Ako želiš još više informacija o vombatovoj kakici, klikni na link National Geographica.

Ukoliko želiš upoznati još neke životinje iz Australije, toplo ti preporučamo koale, tasmanijske vražićke i kuoke.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

mačka ne želi ići van

VIDEO: Mačka ne želi ići van pa se pravi mrtva

lasica

Velika lasica – zimi ima bijelo krzno, a ljeti riđe