u

Tasmanijski vrag – životinja divlja kao lik iz crtića

Tasmanijski vrag je životinja koja ima sve karakteristike lika iz Looney Toons crtića. Reži, juri uokolo i hvata ga manijakalan bijes kada ga netko napadne, kada mu netko želi uzeti žensku ili pak omiljeni zalogaj. Dakle, lud je sto gradi.

Tasmanijski vrag i Tasmanija- mjesto gdje nećeš ići na godišnji odmor

Vragec živi isključivo u Tasmaniji, otočnoj državi u Australiji. Nekada je živio i na kopnu, ali je iskorijenjen zbog opasnosti za stoku. Danas je zaštićena vrsta s populacijom u padu.

Ime su mu nadjenuli doseljenici, kada su vidjeli kako se ponaša.

Tasmanijski vrag je tobolčar, baš kao što su klokani, kuoke i koale. Veličine je manjeg psa, jako je zdepast i ful snažan, tako da je najveći živući tobolčar mesojed.

Prepoznat ćeš ga po crnom krznu, vjerojatno ćeš osjetiti njegov karakterističan smrdac koji ispušta kada je u opasnosti, a sigurno ćeš čuti njegov vrisak (to je posve uobičajen način glasanja ovog vrageca).

Ima dosta smiješan izgled: veliku glavu, duge prednje ruke i dugačak rep. Debeli rep označava zdravu životinju, pošto masti talože upravo tamo. Tasmanijski vrag obično teži oko 8 kila.

Ima duge brkove (totalni je hipster) i njime lovi plijen u mraku. Ima odličan njuh ali i fantastičan sluh.

tasmanijski vrag

Prehrana

Tasmanijski vrag lovi zmije, ptice, ribe i insekte.

To su samotne i noćne životinje koje dane provode u trupcima, špiljama ili ukopani u zemlju. Noću izlaze van na klopu. Kada ulove nešto, pojedu sve do zadnje mrvice (ili zadnjeg organa ili nokta). Njegova mama bi bila sretna da jede za stolom. Taj bi počistio cijeli tanjur.

Mogli bi pojesti životinju veličine mladog klokana, a i oportunisti su – što znači da jedu i strvine.

Iako žive sami, kada nešto ulove – dođe cijela obitelj na klopu. To kako oni jedu je prizor iz horora, vrište pritom da ih se čuje na kilometre, a obično se i međusobno potuku za vrijeme jela.

tasmanijski vrag

Tasmanijski vrag – razmnožavanje

Ženka vražica postaje spolno zrela s dvije godine i od tada će biti plodna jednom godišnje. Cijeli taj dio s mužjacima je totalna ludnica pošto se oni luđački bore oko ženki. Samo najjači dobivaju komada, ali ako on ne pazi, ženka će otići s prvim koji naiđe.

Trudnoća traje tri tjedna, a ženka rađa i do 30 mladih. Kao i kod svih tobolčara, malci kad izađu iz mame idu do njenog tobolca u kojem su cice s mlijekom. Kod tasmanijskih vragova to je opako natjecanje.

Iako se hrpa vrageca rodi, mama ima samo 4 cice. Samo ih par preživi 105 dana u tobolcu, a onda još žive tri mjeseca u jazbini.

Tumor lica

Životni vijek tasmanijskog vraga je oko 5 godina, ali ova vrsta muku muči s rakom lica. Nakon istrebljenja od strane ljudi, bolest ih je dokusurila. Zbog nje su ugroženi i Tasmanijska vlada mora provoditi programe za smanjenje utjecaja bolesti.

Primjerci koji dobiju taj tumor umru od gladi zbog toga što im se izrasline prošire po cijelom licu i ustima, pa ne mogu više jesti.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

dizajnerski namještaj za kućne ljubimce

Dizajnerski namještaj za kućne ljubimce? Zašto ne!

izumrle vrste životinja

Izumrle vrste životinja: koga smo sve uništili zadnjih godina