u

SuperSuper Kul KulKul Kul MwaMwa

Izumrle vrste životinja: koga smo sve uništili zadnjih godina

Čovjek se ponaša kao vlasnik planeta Zemlje i nemilosrdno ga uništava. Zbog posve pogrešnih i neopravdanih razloga čak i u ovo moderno doba dopuštamo da imamo izumrle vrste životinja koje više nikada neće postojati.

Izumrle vrste životinja – što to znači

Izumiranje životinja je inače posve prirodna i normalna pojava na našoj planeti. Do sada su izumrle brojne vrste životinja, a uzroci su najčešće bili promjena klime, prevelik utjecaj grabežljivaca ili nestanak biljaka koje su nekim životinjama bile hrana. Najkraće objašnjenje ovog pojma zvuči doista zastrašujuće:

Izumiranje znači potpuno nestajanje nečega.

S jedne strane je to normalno i prirodno, ali s druge strane mi ljudi indirektno i direktno uništavamo sve po redu na planetu. Najgore je to što se kao vrsta toliko razvijamo u svim poljima i maksimalno smanjujemo utjecaj svih nepovoljnih prirodnih faktora na nas, a u isto vrijeme to ne primjenjujemo na brojne ugrožene životinjske vrste. Da ne pričamo kako smo neke vrste unazad par godina zauvijek istrijebili.

To se sve događa unatoč tome što čovjek uzgaja sebi određene životinje za hranu, jer uz to još uvijek i lovimo ugrožene vrste i krčimo njihova staništa. Sve to činimo na način da više ne ostane niti jedan jedini primjerak neke životinje.

Ovo su naše posljednje žrtve:

Sjeverni bijeli nosorog

Posljednja dva primjerka ove vrste bile su ženke (koje nisu mogle imati male bebe nosoroge), a zadnja bijela nosorogica je uginula u ožujku 2018. godine. Uginula je u Sudanu u 45.-oj godini života od starosti i infekcije.

Danas znanstvenici pokušavaju od stanica posljednih ženki nekako smućkati male nosoroge i oživjeti vrstu, ali gledali smo mi već par takvih filmova (ako ne gledaš filmove, samo čitaj dalje).

UZROK ISTREBLJENJA: krivolov i gubitak staništa

Pirenejski ibex

Ovo je životinja koja je izumrla dva puta. U prvom krugu je 2000. godine uginuo zadnji prirodni pirenejski ibex, a onda su znanstvenici smućkali od njegovih stanica novog ibexa. Time su vrstu vratili u život, ali veselje nije dugo trajalo.

2009. godine je rođen taj umjetni ibex, ali je uginuo od problema s plućima.

UZROK ISTREBLJENJA: lov u 19. stoljeću

Misteriozno izumrle vrste životinja: Zlatna žaba

Ova životinja spada pod izumrle vrste životinja zato što je 1989. godine posljednji put viđen primjerak zlatne žabe u kostarikanskim šumama.

1994. je proglašena izumrlom vrstom, a vjeruje se da joj je presudila smrtonosna kožna bolest koja se proširila u toj već jako smanjenoj populaciji na uništenom staništu.

UZROK ISTREBLJENJA: zagađenje, globalno zatopljenje i kožna infekcija

Po’ouli

Ova ptica s Havaja otkrivena je tek 1970-ih godina, a 1997. godine ih je ostalo još samo tri.

Pokušaji da se tri posljednje preostale ptice pare nisu uspjeli i danas je ova vrsta proglašena i službeno izumrlom.

UZROK ISTREBLJENJA: gubitak staništa, grabežljivci, bolesti i bolesti crva koji joj je bio izvor hrane

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

102 bodova

Više komentara

Ostavi komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

tasmanijski vrag

Tasmanijski vrag – životinja divlja kao lik iz crtića

VIDEO: Reakcije majmuna na mađioničarske trikove