u

Leksikon pasmina: Bigl (Beagle), najpoznatiji pas iz stripa

Mnogi smatraju kako popularni Snoopy iz stripa Charlesa M. Schulza uopće ne liči na bigla, međutim ovaj stripovski junak ima sve osobine pasmine: pametan je, zaigran, privržen, ponekad potpuno opušten, a ponekad juri sto na sat. Bigl kao kućni ljubimac idealan je za aktivne obitelji s djecom, ali i rekreativce koji trebaju partnera za trčanje ili druge aktivnosti u prirodi.

Bigl – osobine pasmine

Zbog toga što je pasmina uzgajana za lov, njih njuškica vodi kroz život, a najviše vole pratiti neki zanimljiv mirisni trag. Ovo ćemo ponoviti još nekoliko puta kroz tekst, šnjofkanje je važna karakteristika ove vrste.

Vrlo su zabavni, ali zbog lovačke prošlosti znaju biti jako tvrdoglavi. Pošto su služili za lov zečeva i puno vremena provodili u prirodi i lovu, bigl je pas koji zahtjeva redoviti fizički napor i šetnje.

Bigl jako voli društvo, a ako je usamljen može postati autodestruktivan i neprestano zavijati i lajati. Jako voli zvuk svog glasa i ukoliko se od rođenja ne kontrolira upotreba njegovih glasnica, možeš se pozdraviti sa tišinom u kući, prijateljima i gostima,… Šalimo se, ali i ne.

bigl

Bigl se kod kuće neće izležavati po cijele dane, a ako ga se dugo ostavi samog, dobit će sto ideja kako se zabaviti. Mislimo da se tebi posljedice tih ideja ne bi svidjele kad dođeš kući. Nemoj reći da te nismo upozorili.

Nisu baš dobri čuvari jer se predobro slažu sa svima. Kada te ne nasmijavaju, onda te rasplaču s posljedicama nepodopština koje su izveli. Bigl voli živjeti sa svojim čoporom koji uključuje sve članove obitelji.

Bigl – nos na četiri noge

Bigl zahtjeva vrlo ranu socijalizaciju, puno vremena u šetnji i jako puno treninga kojim ćeš od bigla nezadrživog avanturista i lovca napraviti bigla kućnog ljubimca u stanu ili kući. Može se prilagoditi objema varijantama, ali ga treba naučiti na životu u stanu sa svakodnevnom rekreacijom i šnjofkajućom avanturom vani.

bigl

Ukoliko imaš ideju pustiti psa u dvorište, nadamo se da shvaćaš kako je bigl pseći Houdini. Nestat će iz dvorišta bez problema. Iskopat će rupu ispod ograde, preskočiti je, pronaći neki tajni prolaz,.. Moraš biti pametniji od njega.

Izrazito su inteligentni i odlični u rješavanju problema koji se nađu pred njima. Kada je bigl sramežljiv, znači da nešto s njim nije u redu.

Bigl mora svaki dan istraživati mirise u šetnji i pratiti tragove. Zamisli to kao križaljku, ovaj pas mora svaki dan ispuniti jednu da bi bio fokusiran i razvijao inteligenciju.

Izgled pasmine

Bigl je pas srednje veličine, može biti u dvije osnovne varijante (obje varijacije se mogu dogoditi kod štenaca u istom leglu): manji tip bigla ima visinu od 30-ak centimetara do ramena, a veći bigl do 40 cm i pri tome može težiti do 18 kg.

Mišićavi su, a iako imaju kratke noge – izrazito su brzi. Najpoznatija karakteristika su njihove klempave uši.

Priznate su sve boje osim boje smeđe kože. Najčešće su dvobojni u kombinacijama: smeđa/bijela, crvena/bijela, žuta/bijela, a postoji i trobojna kombinacija crne, smeđe i bijele. Prema standardu ova pasmina uvijek mora imati bijeli vrh repa (pogledaj na svim slikama u članku).

bigl

Njihovo krzno ne zahtijeva puno održavanja, ono je kratko i ne propušta vodu. Bigl je po prirodi opremljen na sve vremenske uvjete.

Imaju nešto veću glavu od ostatka tijela na kojoj se ističe velika široka njuška koja mu daje šarm. Bigl ima duži vrat kako bi mogao pratiti tragove njuškom koja istražuje tik uz pod.

Bigl – prehrana

Bigli jako vole klopati. Koliko tvoj primjerak mora pojesti ovisi o njegovoj veličini, dobi, metabolizmu, aktivnosti,… Bigl se kao aktivan pas nikako ne bi smio udebljati.

Bigl je kradljivac hrane, jest će i iz smeća. Ima nezasitan apetit. Znamo da je presladak, ali moraš odoljeti stalnom davanju poslastica. Ukoliko se udeblja, njegova težina će opteretiti kralježnicu i zglobove, a to nije mali problem. Kod prehrane ćeš više morati trenirati sebe, nego njega.

bigl

Bolesti pasmine

Ukoliko pas postane predebeo, može razviti herniju diska. Toj su bolesti posebno skloni, kao i ataksiji, neurološkoj bolesti koja upalom leđne moždine i sive tvari u moždanom deblu uzrokuje smetnje pri kretanju.

Skloni su upalama ušiju koje moraš redovito čistiti, a oči su sklone glaukomu, distrofiji rožnice i atrofiji mrežnice. Sve o održavanju svog ljubimca potraži u vodiču za vlasnike na linku.

Sve ovo što smo istaknuli o biglovima možeš vidjeti na primjerima u videu, bit će ti sve jasno:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

jack russel terier

Pseća higijena – kako održavati oči, uši, zube, šape i nokte

salon sisanje psa

Grooming tretman – vodič za neznalice