u

Volim!Volim!

Kliker metoda dresure pasa

Kliker metoda dresure sve je popularnija i u našim školicama za socijalizaciju pasa. To je metoda koja pozitivno potiče željeno ponašanje kod ljubimca i u principu se sve naredbe izdaju uz pomoć malog klikera koji prati svaku dobro odrađenu stavku od strane psa.

Kliker metoda – pozitivna metoda

Pod time što ovu metodu nazivamo pozitivnom podrazumijevamo to što se po izvršavanju radnje, psa – nagrađuje. Pas će postepeno nastavljati raditi tu radnju i više mu nećemo morati svaki put dati nagradu. Postoje i negativne metode dresure, a to su one koje podrazumijevaju da se psa kazni za određenu radnju. Pas onda reagira onako kako mi želimo, ali da izbjegne kaznu.

Mi smo, naravno, pobornici pozitivne dresure, ali imaj na umu da su i negativne metode dio treninga sa psima. Najbolji primjer je naredba “fuj!” kada oštrim glasom upozorimo psa i povučemo ga od neke odvratne stvari koju želi pojesti ili ponjušiti.

Što je kliker?

‘Kliker’ je mala plastična kutija koja u sebi ima komad metala koji proizvodi taj specifičan ‘klik’ zvuk na pritisak. Kada pas napravi ono što mi od njega želimo, damo mu poslasticu. Nakon toga pozitivnu povratnu informaciju povezujemo s klikom i psu dajemo do znanja da smo zadovoljni (kažemo mu: “bravo” ili “dobar pas”).

Kod ove metode nagrada ne mora biti samo hrana, već nešto pas voli. To uključuje bacanje lopte ili igračke, maženje, šetnja itd.

Nagrada uvijek mora slijediti zvuk klikera, a ako pas nije ispunio očekivano – onda ga ignoriraš. Neposredno nakon toga treba ponoviti naredbu i tek kad ispuni očekivano idu klik i nagrada.

Pogledaj kako to zapravo izgleda:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Kako se hrane životinje

Kako se hrane životinje – tko je najveći gurman, a tko pazi na prehranu?

pigmejska svinja

Pigmejska svinja – najmanja svinja na svijetu ipak nije izumrla