u

Pigmejska svinja – najmanja svinja na svijetu ipak nije izumrla

Pigmejska svinja toliko je malena da ti praktički stane u džep. Trenutno ih ima u Butanu, Nepalu i Indiji, ali samo zahvaljujući uzgoju u zatočeništvu. Do 1971. godine se mislilo da je vrsta izumrla zbog prekomjernog izlova, ali su je onda opet otkrili.

Pigmejska svinja – kako je preživjela

Od 1990. se ova vrsta aktivno razmnožava u zatočeništvu kako bismo oživjeli vrstu. Onda ih se pušta u divljinu. Zahvaljujući naporima entuzijasta, danas u prirodi imamo oko 400 jedinki ove vrste, a 80-ak u zatočeništvu.

Inače, u svijetu živi oko sedamnaest vrsta divljih svinja i gotovo sve su ugrožene. Osim što je ova pigmejska najmanja, ima i jedinstven genom. Kada bismo taj genom izgubili, praktički bismo izbrisali milijune godina evolucije koja je su prethodile razvoju ove specifične vrste.

Borba za očuvanje ove svinjice uopće nije laka. Znanstvenici su imali puno problema s pandemijom svinjske gripe od koje su morali zaštititi vrstu.

Važno je znati da ova svinjica nastanjuje travnjake. U njima se skriva od zmija i ptica grabljivica. Vrsta živi u obiteljima koje se sastoje od jednog mužjaka i nekoliko ženki s mladima. Mužjaci se uglavnom motaju oko familije u doba parenja, a onda odlutaju.

Kada se mlada svinjica okoti, prvih 6 mjeseci živi u zatočeništvu. Nakon toga 6 mjeseci ide na prilagodbu u nacionalne parkove, a onda se pušta u divljinu. Ondje znanstvenici i dalje prate svinje uz pomoć kamera, GPS sustava i ostale tehnologije.

PS. Ako voliš svinjice, upoznaj i jednu našu domaću autohtonu vrstu.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kliker metoda

Kliker metoda dresure pasa

koze na drvetu

Koze na drvetu – nije šala, već turistička atrakcija