u

SuperSuper

Koze na drvetu – nije šala, već turistička atrakcija

Koze na drvetu možeš vidjeti ako odeš u Maroko. Ondje su normalna pojava lokalnom stanovništvu, a turistima su totalno atraktivne. Nije im problem popeti se i na visinu od 10 metara, a najdraža penjalica im je arganovo stablo.

Koze penjačice

Cijela priča funkcionira tako da koze jedu orahe na arganovom drvetu koje ionako ne mogu probaviti. Ti neprobavljeni orasi padaju na tlo zajedno s ostatkom izmeta, odnosno kozjim brabonjcima. Njih pokupe lokalni farmeri i rade od njih ulje. To probavljeno ulje je zapravo jako skupocjeno i traženo (izvozi ze za kozmetiku i hranu).

Dobra je to simbioza za lokalce koji paze na koze, režu tanke grane kako koze ne bi pale (iako su izvrsne penjačice, nije baš da su evolucijski namijenjene za život na drvetu).

Problem nastaje kada farmeri pokupe baš svako sjeme koje padne i ne sade nova stabla. Ono što koze popasu znaju odsjeći, tako da se šuma argana ne širi dalje i ne oživljava pustinjske dijelove.

Znanstvenici se trude spriječiti eksploataciju, pa čak pokušavaju kozama ograničiti vrijeme u godini, odnosno sezonu za penjanje po stablima.

U svemu tome turistima su jako atraktivne i uvijek su barem na jednoj fotki koju će svatko ponijeti sa sobom iz Maroka.

Ukoliko su ti koze super životinje kao i nama, upoznaj i jednu našu domaću autohtonu vrstu klikom na link.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

pigmejska svinja

Pigmejska svinja – najmanja svinja na svijetu ipak nije izumrla

Pika

Pika – najslađa životinja na svijetu