u

Pika – najslađa životinja na svijetu

Pika je dvojezubac, odnosno vrsta životinja u koje spadaju i zečevi. Porodica ove vrste koja živi u Kini je pred samim izumiranjem, stoga su je entuzijasti koji se bore za njen spas proglasili najslađom životinjom na svijetu, kako bi kroz marketinšku komunikaciju podigli svijest o važnosti očuvanja ove vrste. Mi joj nećemo skidati krunu i lentu, već tebe malo bolje upoznati s ovom vrstom.

Pika – voli visoke nadmorske visine

Bilo da je riječ o piki koja živi u Kini, ili pak onoj koja voli Ameriku i Kanadu, svaka pika voli planine. Piku ne zanimaju šuma i drveće, već golo kamenje u koje se savršeno uklapa.

Iako izgledaju pomalo kao glodavci, pike su zapravo bliži porodici zečeva/kunića. No, za razliku od njih nemaju šiljaste uši i puno su manji. Iako to ne možeš vidjeti, imaju jako dugačke repove koje neprestano skrivaju pod krznom.

Ova vrsta je jako teritorijalna i živi u većim kolonijama. No, nisu to tipične kolonije. Svatko živi solo, ali opet se drže zajedno kako bi zaštitili svoju vrstu. U vrijeme parenja granice između njih nestaju, pa onda budu prava obitelj.

Ukoliko se nađu u opasnosti, pike proizvedu vrlo jak zvuk koji je miks zvižduka i vriska. Tako upozore ostatak grupe na opasnost. Poslušaj kako to zvuči:

Ne hiberniraju zimi, ali se pripremaju za nju cijelo ljeto. Skupljaju cvijeće i trave te ih suše za konzumaciju u teškim vremenima.

Znaš li zašto su pike ugrožene? Zbog klimatskih promjena koje mijenjaju njihovo stanište. Sve ih je manje na našem planetu, a to je prava šteta.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

koze na drvetu

Koze na drvetu – nije šala, već turistička atrakcija

Psi mogu nanjušiti COVID

Psi mogu nanjušiti COVID, stoga ih upravo treniraju za to