u

Zašto sivi kitovi toliko umiru?

Istraživači na meksičkoj obali sve su zabrinutiji i pitaju se zašto sivi kitovi toliko umiru, odnosno vraćaju se u Zaljev zadnje tri godine vidno bolesni, mršavi ili na rubu snaga (ako već i nisu uginuli). Čak i dolaze sve kasnije i kasnije.

Sivi kitovi u problemu

Prvo su znanstvenici posumnjali u globalno zatopljenje i manjak ribe koja je glavna hrana sivim kitovima. Ne isključuju ni mogućnost da se brojnost vrste regulira prirodno i jednostavno prirodnim tijekom opada (pošto se odjednom povećala).

Zašto se onda svi brinu? Zato što nam je populacija sivih kitova indikator zdravlja samog oceana. Već smo naučili da mijenjanjem karika u životinjskom svijetu i lancu – uvijek nastaje poremećaj koji nikada nije dobar.

Da se podsjetimo, nije ovo privi put da je sivi kit u problemu. 1700-tih godina su bili pred izumiranjem kada su kitolovci lovili i ubijali ovu veličanstvenu životinju čije se salo koristilo za svjetiljke.

Danas su oni sve mršaviji i čini se da je problem u manjku kvalitetne hrane i mikroplastici koja se nalazi u oceanu. U Meksičkom Zaljevu se svake godine pitaju hoće li se sivi kit ipak vratiti sljedeće sezone. Mi se nadamo da će pronaći put kući.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Životinje se prave mrtve

VIDEO: Životinje se prave mrtve kako bi izbjegle opasnost

pustinjska mačka

Pustinjska mačka – kratkonoga dlakava zvjerka