u

Zlatna zmija – jedna od najubojitijih pripadnica svoje vrste

Zlatna zmija je jedna od najubojitijih zmija na svijetu. Nije baš jako poznata, možda zato što živi na Otoku zmija (Ilha Grande de Queimada) i nema je nigdje drugdje na svijetu.

Otok zmija

Otok zmija (Ilha Grande de Queimada) nalazi se na samo 30 km udaljenosti od Brazila, ali nije moguće kročiti na njega.

zlatna zmija
Otok zmija sa sigurne udaljenosti

Zašto je tome tako? Možda zato što na svakom kvadratnom metru živi po jedna zmija. Sam otok ima 43 hektara, pa samo pokušaj zamisliti koliko se zmija ovdje nalazi.

Život na otoku nije moguć, a sam pristup je strogo zabranjen. Postoje čak i velike novčane kazne za kršenje tog pravila. Na otok smiju doći jedino znanstvenici, tijekom svojih istraživanja.

Velika prijetnje su krivolovci koji love zlatne zmije kako bi ih prodali na crnom tržištu i zaradili veliku svotu novca.

Zlatna zmija

Svrstana je u najopasnije, najotrovnije i najubojitije zmije svijeta.

Sama zmija može narasti oko 45 centimetara. Uglavnom se hrane pticama. Njihov otrov toliko je snažan da prilikom ugriza istopi meso oko rane.

zlatna zmija

Otrov izaziva otekline, bol, mučninu i povraćanje krvi, modrice, krv u urinu, unutarnja krvarenja, zatajenje bubrega te krvarenja u mozgu.

Nakon ugriza zlatne zmije osoba je mrtva nakon sat vremena. I da uspije dobiti protuotrov, male su šanse za preživljavanjem.

Neki znanstvenici smatraju da bi njihov otrov mogao biti čak od velike medicinske koristi ljudima, stoga se tim zmijama treba pružiti što veća zaštita. Postoji mogućnost da se posebno počnu uzgajati za medicinske svrhe.  

Ako ti se sviđaju otrovne životinje i nije te strah čitati o njima, klikni na link i pronađi još informacija o sličnim stanovnicima terarija.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

talijanski hrt

Talijanski hrt: topao, privržen svojoj obitelji i pomalo ljubomoran ;)

zašto mačke vole spavati na glavi

Zašto mačke vole spavati na glavi vlasnika?