u

Talijanski hrt: topao, privržen svojoj obitelji i pomalo ljubomoran ;)

Tko bi nam bolje mogao predstaviti pasminu talijanski hrt od Klaudije Rengel, vlasnice čak 3 ove njuškice. Zaljubila se u hrtove prilikom proučavanja vrste sa sestrom na internetu, a samo jedan pogled na te slatke fotkice je bio dovoljan. Danas joj društvo prave mama Zoe i dva brata: Rio i Lui.

Zoe će na jesen napuniti 8 godina, ona jako voli papati i maziti se u nedogled, ali kad ide na more je najsretnija, naime ona je prava plivačica.

talijanski hrt
Zoe
Izvor: privatni album

Rio kojeg krasi nadimak Landralo, nema mjesta kojeg nije vidio: bilo da je kafić, restač ili parkići i kvartovi. Pravi je zavodnik i društvenjak, isto je velika maza i uvijek lovi zrake sunca da se na njima odmara.

talijanski hrt
Rio
Izvor: privatni album

Lui je vrlo emotivan i poseban, jedini problem je što svoje emocije ne zna pokazati na lijep način kada se ide u šetnju, nije baš društven, jako je rezreviran i zaštitnički nastrojen u šetnji i bilo kojem obliku socijalizacije. Ali, zato je doma najveća maza od svih i prava dobrica (ali samo doma :).

talijanski hrt
Lui
Izvor: privatni album

Talijanski hrt – karakteristike pasmine

Za koga će talijanski hrt biti idealan kućni ljubimac? Klaudija ističe kako bi vlasnik talijanskog hrta trebala biti jedna vrlo staložena osoba, koja se voli maziti i spavati pola dana, a drugu polovicu šetati i sunčati se, jer ipak su to talijani :).

Ovu pasminu krase vrlo zanimljive karakteristike: toplina, doza ljubomore, privrženost najužoj obitelji te potreba za izražavanjem mišljenja (tu i tamo znaju i zapjevati). Jako su posebni i neodoljivi.

Odličan je za vlasnike koji žive u stanovima, jer je to zapravo pas koji niti ne bi mogao biti van kuće/stana sam u dvorištu (osobito preko zime, jer nema dlaku i dosta je osjetljiv na hladnoću).

Zahtjeva da je kraj svog vlasnika, drži ga uvijek u vidokrugu ili blizini. Najviše uživa u šetnji, ali u stanu je svakako najveći zgoditak igranje skrivača :).

Neopisivo su slatki u bilo kojem uzrastu, a pogotovo kao štenci.

talijanski hrt
Štenci talijanskog hrta
Izvor: privatni album

Više su mirni nego zaigrani, a kada odraste sve nadoknade, to je jedna specifična pasmina koja doista traži jako puno pažnje, na diskretne načine. Zapravo su prave male mudrice.

Možeš očekivati velike doze spavanja s njima, puno dekica za ušuškati se. Ukoliko ustaneš iz kreveta i nakon tebe ostane toplo mjesto, oni ga odmah zauzmu da održavaju toplinu.

Nemoguće ih je otjerati sa kauča i kreveta, još nije otkrivena metoda kojom bi se to postiglo, tako da ako netko planira imati takav standard u treningu, slobodno možeš odmah odustati od tog nauma.

Imaju lovački nagon, ali više u pogledu razigranosti. Klaudijini hrtovi vode borbu s vrapčićima koji ih zadirkuju u dvorištu ili s golubovima na trgu. Odmah krenu za njima, a jedino što love i ujedno tjeraju su muhe koje ljeti znaju zalutati u stan. Dakle, strašni su lovci :).

Trening i učenje

Talijanski hrt nije pasmina samo za jednog vlasnika. To su male izdajice, ali samo unutar najuže obitelji s kojom žive.

Inače su jako odani i zaštitnički psi prema svima drugima i škrti su pri davanju ljubavi i pažnje ostalima, bilo da su ljudi, djeca ili životinje. U odnosu na neke druge pasmine, dosta su rezervirani prema djeci.

Nije ih teško trenirati, vrlo se brzo nauče svu terminologiju, jedino privatni prostor im je stran pojam i odbijaju ga prihvatiti :).

Uz uložen trud i strpljenje te najdraže slastice, sve ih je moguće naučiti. Primjerice, Rio zna otvoriti vrata, pravi je kavalir.

Održavanje pasmine talijanski hrt

Na hrtove treba paziti u domu, jer misle da mogu letjeti. Penjanje na sam rub trosjeda i visoki skokovi su im specijalnost. Jako je važno naučiti ih da to ne rade, jer se pri skokovima mogu ozlijediti. Krhki su po prirodi, stoga treba paziti da se ne udare ili ne ozljede u aktivnostima.

Jedini zdravstveni problem koji Klaudijini psi imaju je začepljenje analnih kanala, to jest ako se ne vode na čišćenje redovito – može doći do bolne upale.

Što se tiče održavanja dlake, s ovim hrtovima nema problema. Dlaka nije problematična, ne zahtjeva šišanje,češljanje i nema nikakav miris/smrad, a zubiće najbolje očistiti kod veterinara po potrebi temeljito.

Klaudija ih hrani sa suhom hranom, isključivo hranom za pse i slasticama za pse, jer čim dobiju nešto van tih okvira dolazi do probavnih problema.

Najvažnija uputa za buduće vlasnike

Klaudija nam je za kraj istaknula kako su za odgoj ove pasmine najvažniji: opuštenost i lagodnost, ali najbitnije od svega je ljubav prema psu. To najviše osjete.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

VIDEO: Pogledaj koje sve trikove mogu naučiti zečevi

zlatna zmija

Zlatna zmija – jedna od najubojitijih pripadnica svoje vrste