u

Turopoljska svinja – čekinjasta autohtona ljepotica

Turopoljska svinja hrvatska je autohtona pasmina domaće svinje. Znaš li da prvi pisani trag o turopoljskoj svinji datira iz davne 1352. godine? 

Autohtone vrste svinja

Hrvatske autohtone pasmine svinja su su čupava mangulica iz Podravine, banijska šara iz Banije i ona najpoznatija među njima- slavonska crna svinja.

Turopoljska svinja potječe od divlje europske svinje. Kao što smo već istaknuli, u pisanom obliku prvi se put spominje 1352. godine, a najveći razvoj pasmine događa se početkom četrdesetih godina 19. stoljeća. Za to je najviše zaslužan Miško pl. Leder iz Kurilovca koji je križao svoje turopoljske svinje s nepoznatom pasminom te dobio nove bolje odlike.

Turopoljska svinja – karakteristike

Turopoljska svinja spada u srednje velike pasmine svinja. Ima srednje dugu glavu, srednje dugo rilo te polu klempave uši.

Vrat ove svinje je kratak i slabo mišićav, a i cijela nema baš previše mišića. Prepoznat ćeš je po gustoj kovrčavoj i čekinjastoj dlaci bijelo-žute boje sa velikim tamnim mrljama.

Ishrana ove životinje se zasniva uglavnom na šumskoj ispaši i završnom tovu s kukuruzom

Iako uopće nije zahtjevna za uzgoj, smatra se kritično ugroženom pasminom. Pod zaštitom je Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih domaćih životinja u Hrvatskoj te Programa ugroženih pasmina u srednjoj i istočnoj Europi.

Danas se ova pasmina uzgaja na području grada Velika Gorica i području Lonjskog polja.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

lemuri

Lemuri – životinjice koje se međusobno nadsmrđuju

pomsky

Pomsky – sve što moraš znati o ovom miksu pomeranca i haskija