u

Lemuri – životinjice koje se međusobno nadsmrđuju

Da, da, dobro smo napisali. Lemuri se nadmudrivaju tako da se zapravo nadsmrđivaju. Što to znači? Kada krene sezona parenja, mužjaci zauzimaju što veći teritorij i označavaju ga svojim mirisom. Pobjednik je onaj koji jače nasmrducka šumu.

Lemuri – gdje žive?

Ma to znaš, svi smo gledali crtić Madagaskar. Lemuri žive isključivo na tom otoku, koji je zbog izolacije dom jedinstvenih životinjskih vrsta koje su se razvile samo ondje.

Lemuri su jedni od najslavnijih stanovnika tog otoka, a karakteristični su po svom crno – bijelom repu.

Zanimljivi su po tome što ne provode svoje vrijeme na drveću, već dosta vremena provode na zemlji. Ondje klopaju voće koje padne s grane, korijenje drveća, sok iz kore drveća, cvijeće i ostalo bilje.

lemuri

Lemurski smrdek

Već smo ti rekli da je lemurov miris njegovo najjače oružje. Lemuri njime označavaju svoj teritorij i prate kretanje drugih lemura.

Kada se bore oko ženke, mirisom prekriju svoje repove i mašu njima. Tako puštaju miris i procjenjuju čiji jače smrdi. Najveći smradac je pobjednik.

Kako žive?

Ove životinje žive u skupinama koje u prosjeku broje oko 17 jedinki. U grupi ima mužjaka i ženki, a glavna je dominantna lemurica.

Zbog smanjenja svog staništa na Madagaskaru (siječe šuma), lemuri su ugrožene životinje i broj im u ovom trenutku opada.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

noj

Noj – ptica koja ima svog kralja i kraljicu

turopoljska svinja

Turopoljska svinja – čekinjasta autohtona ljepotica