u

Lipicanac – princ i konj u jednom

Lipicanski konj (lipicanac) nadaleko je poznat po svojoj plemenitoj tjelesnoj građi, to je životinja od koje zastaje dah. Izrazito su privrženi ljudima, a imaju strpljivu i blagu narav. Što reći nego: woooooow!

Lipicanac – konjić koji postaje bijel

Za početak evo odmah iznenađenja: znaš li da se lipicanci rađaju u boji,  a sa starenjem najveći dio njih bude bijel (svijetlo sivi)? 

Poneki primjerci budu posuti sitnim crnim ili smeđim pjegama, a u pasmini se mogu pojaviti još samo dorati (smeđi) i vranci (crni) konji.

Visoki su oko 160 cm i imaju oko 500 kilograma, čisto da si možeš predočiti proporcije.

Porijeklo pasmine

Ok, ok – moramo se vratiti na početak. Točnije, 400 godina unatrag, jer je lipicanac jedna od najstarijih pasmina u Europi.

Ime su dobili po ergeli Lipica u današnjoj Sloveniji gdje su se konji uzgajali za austrijski dvor.

Nastao je uzgojem i križanjem španjolskih pastuha i kraških kobila u 16. stoljeću. U genomu današnjih lipicanaca možemo naći plemenitu krv kraškog, španjolskog, arapskog, kladrubskog konja i nekoliko talijanskih pasmina.

Danas imamo 8 linija pastuha: Pluto (Danska), Maestoso i Favory (Kladburska), Conversano i Napolitano (Napuljska), Siglavy (Arapski) i Incitato (Mađarska). Osma linija, ona naša, zove se Tulipan.

U našoj se zemlji za početak uzgoja i stvaranja lipicanskog konja uzima 1580.-a godina, kada je austrijski nadvojvoda Karlo od tršćanskog nadbiskupa kupio selo Lipicu u Sloveniji.

Hrvatski uzgoj lipicanskih konja započeo je 1700. godine. Pokrenuo ga je Andrija Janković – Besan u Terezovcu (Suhopolje) i u Cabuni. On je naprije uzgajao napuljske i španjolske konje, a zatim je uporabom lipicanskih pastuha nastao lipicanski uzgoj.

Taj je uzgoj bio toliko jedinstven da je 1810. postao temelj hrvatske lipicanske linije Tulipan. Super, zar ne?

Lipicanac nas zove na izlet

Ako tražiš ideju kamo za vikend na izlet – odi u Lipik i obiđi Državnu ergelu, možeš jahati na lipicancima, voziti se Lipikom na fijakeru, fino papati i uživati.

Lipicanci su naše blago, vjerujemo da ćete se totalno sprijateljiti.

Ako voliš domaće životinje, posebice naše autohtone vrste, upoznaj još i istarskog magarca, zagorskog purana ili neku drugu životinjsku vrstu koje nema nigdje drugdje na svijetu, nego samo kod nas!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

američki staford

Američki staford- opasan pas ili samo neodgovoran vlasnik?

VIDEO: Pogledaj koje sve trikove mogu naučiti zečevi