u

Je li i tebi mama govorila da je zagorski puran teži od tebe?

Kad smo bili mali, jedinica mjere za težinu je bio zagorski puran. Tako bi nas roditelji zezali. Znaš li da je zagorski puran najpoznatiji puran koji se uzgaja u Hrvatskoj? Inače, to je i naša autohtona vrsta.

Zagorski puran – porijeklo

Prve jedinke zagorskih purana dopremljene su kod nas iz Italije u 16. stoljeću, a daleki predak našeg purana zapravo je divlji srednjoamerički puran kojeg su brodovima donijeli mornari Kraljevine Španjolske iz prekooceanske ekspanzije.

Zanimljivo je to da je izvoz purana iz Hrvatskog zagorja na europsko tržište započeo je krajem 19. stoljeća, a najveći procvat u proizvodnji zagorskih purana zabilježen je u tridesetim godinama 20. stoljeća. Tada je na tržište europskih zemalja poput Engleske, Italije, Njemačke, Švicarske i Belgije, godišnje izvezeno i do 100.000 zagorskih purana s područja Hrvatskog zagorja.

Uzgoj zagorskih purana

Purani već stoljećima mirno žive kod nas u Hrvatskom Zagorju i Prigorju, uživajući u slobodnom načinu držanja. To znači da se zagorski puran po cijele dane šeće po pašnjacima, livadama i voćnjacima. Purani se zatvaraju samo noću u peradarnik, ili pak ako je vani loše vrijeme.

U  Hrvatskoj se uzgajaju četiri soja purana koji se razlikuju po boji perja. Najzastupljeniji je brončani tip, a najrjeđi potpuno crni tip. Osim njih postoje još i svijetli i sivi tip.

Purani u dobi od 28 tjedana postižu prosječnu masu od 6,5 kg, a purice imaju do 4 kg. Sama hranidba zagorskih purana odvija se u dvije faze. U prvoj fazi koja traje do 8 tjedna starosti, puranima se daje tradicionalna smjesa za hranu. Nakon toga se puran hrani na ispaši.

Kada porastu, zagorski purani u prirodnim uvjetima uzgoja nesu isključivo tijekom proljeća i ljeta.

Zagorski puran – autohtona vrsta

Zagorski puran se od 1998. godine nalazi se na popisu izvornih i zaštićenih pasmina Republike Hrvatske, a od 2000. godine zagorski puran je upisan u svjetski registar pasmina domaćih životinja koja se vodi pri FAO-u (Food and agriculture organisation). Da bi neki puran bio zagorski puran, on mora biti uzgojen isključivo na području Hrvatskog zagorja.

Područje Hrvatskog zagorja obuhvaća cijelo područje Krapinsko-zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije te rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom odnosno općine: Brdovec, Marija Gorica, Pušća, Dubravica, Luka, Jakovlje, Bistra i Bedenica.

Ukoliko imaš zagorskog purana, svakako ga nam predstavi u komentarima. Ukoliko voliš domaće životinje, obavezno upoznaj još jednu našu autohtonu vrstu – kokoš hrvaticu.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

pingvini

Pingvini – ptice koje ne lete, nego plivaju

sibirski tigar

Sibirski tigar – najveća mačka na našem planetu