u

Cesar Milan otkriva trikove za prvi dan u novom domu s psom

Prvi dan u novom domu je izuzetno uzbudljiv i za vlasnika i za samog ljubimca. Cesar Milan, poznati šaptača psima, donosi savjete kako postaviti red u kući od samog početka zajedničkog života. Prenosimo njegovih osam ključnih koraka kako provesti prvi dan u novom domu s novim ljubimcem.

Dakle, ukoliko je pronađena odgovarajuća pasmina tvom životnom stilu i donesena odluka da se odgovorno prihvaćaš uloge vlasnika jednom četveronošcu, vrijeme je da te pripremimo za prvi dan u novom domu i kako postupiti.

Cesar Milan kaže da su najvažnije stvari koje moraš ranije nabaviti za psa: hrana, nagradice, zdjelice za vodu i hranu, ogrlica i vodilica te možda pokoja igračkica.

To je ono najosnovnije i bit će dostatno za prve dane. Kasnije ćeš trebati još i pribor za higijenu i njegu psa, ali to može pričekati koji dan.

Bilo bi dobro da već imaš dogovoren prvi termin pregleda kod veterinara i pravila ponašanja u domu sa svim ukućanima. Mora se znati koje su čije obaveze oko psa (hranjenje, šetanje), što je dopušteno ljubimcu, a što nije.

Cesar Milan- prva pravila u novom domu

Pas mora imati svoja pravila i ograničenja, a kod njih treba biti čvrst i nepokolebljiv. Cesar Milan kaže da se već s načinom ulaska u novi dom pokazuje tko je vođa i koja pravila vrijede. Ukoliko samo otvoriš vrata i pustiš psa da radi što god hoće, možda dobije poruku da u ovom domu nema nikakvih granica.

Znaš li kako spriječiti da pas jede cipele, stalno laje, stalno traži pažnju, penje se po namještaju i radi nered? Samo slijedi ovih 8 koraka:

  1. Zadrži mirnoću. Prvi dan u novom domu je jako uzbudljiv za psa, ali iako je uzbudljiv i tebi, moraš svojim stavom odrediti vaš daljnji odnos. Kroz sve sljedeće korake zadrži takav stav govorom tijela, pokretima i mirnim naredbama. Ti si gazda u kući!
  2. Odi u dugačku šetnju odmah po dolasku u dom. Neka se pas dobro izmori i upozna s novim susjedstvom i njegovim mirisima. Šetnja neka obavezno bude na uzici.
  3. Vlasnik prvi ulazi u dom po povratku iz prve šetnje. Psa pusti da uđe tek kada ga pozoveš. Bilo bi idealno da sjedne ili legne prije tvog poziva da uđe.
  4. U stanu/kući pas neka ostane na uzici prvih nekoliko minuta. Uđite u svaku sobu na isti način na koji ste ušli u kuću. Pas ulazi tek nakon tvog poziva, a u sobi na uzici ima nekoliko minuta za istraživanje.
  5. Izbjegavaj kontakt očim s psom, koristi se samo govorom tijela i ne govori ništa. Pas će ionako biti preplavljen stimulansima, a tvoja mirnoća će mu pomoći da se fokusirana tebe.
  6. Pokaži psu mjesto na kojem će spavati, mjesto koje je njegovo. Ondje ga skini s uzice i pusti na miru. Cesar Milan kaže da nema razloga za brigu ukoliko te pas nakon toga ignorira neko vrijeme i samo leži na svom mjestu. To znači da polako prihvaća dom i mjesto.
  7. Daj psu vremena da se javi svim članovima obitelji, ali nemojte svi hrliti k njemu i podizati razinu uzbuđenja. Neka se nastavi mirno ponašanje, a ukoliko pas dođe po maženje, slobodno mu se posvetite.

Kako god bilo, Cesar Milan kaže da ćeš tako uspostaviti svoje vlasništvo na teritoriju i svoju poziciju kao vođu čopora. Originalni tekst potraži na linku.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kako odabrati psa

Kako odabrati psa koji će biti idealan za tebe i tvoj životni stil

cijepljenje pasa i mačaka

Cijepljenje pasa i mačaka: sve što trebaš znati