u

Leksikon pasmina: izazov i za iskusne vlasnike – doberman

Pasmina doberman svoj je naziv dobila prema čovjeku koji ju je stvorio – Herr Louisu Dobermannu, gradskom šinteru koji je u 19. stoljeću za svoj posao trebao vrhunskog psa čuvara. Križao je rotvajlera, njemačkog ovčara, njemačkog pinča, vajmarskog ptičara i još neke lovačke pse, a danas zahvaljujući njemu i još nekim entuzijastima imamo prepoznatljivu i vrlo cijenjenu pasminu.

Osobine pasmine doberman

Iako djeluju pomalo opasno, u prirodi pasmine je da budu lojalan pratitelj svom vlasniku. Kretnjama i ponašanjem djeluje pomalo napeto i uvijek na oprezu, ali on zapravo samo voli i pazi članove svoje obitelji.

Ukoliko se prema njemu previše ponaša kao prema čovjeku, može se početi i sam ponašati tako, što će ti prije ili kasnije postati problem. To nikako nije pas kojeg treba razmazivati. Ukoliko tražiš takvog psa, imaš na Zoona.hr hrpu prijedloga, ali dobermana zaobiđi. Doberman nije krvolok, ali nije ni mucica.

Isto vrijedi i za vlasnike koji ne provode puno vremena kod kuće. Doberman zahtijeva fizički i mentalni trening svaki dan, a u dosadi će razviti problematično ponašanje.

Dobermanu treba iskusan vlasnik kojeg će slušati, ali nikako grub. Kao što smo rekli, on je zaista dobar i poslušan ukoliko ga se tako odgoji. Uspjeh svog odgoja ćeš najbolje vidjeti u stresnim situacijama, u kojima on ne smije biti nervozan i uzbuđen, već slušati tvoje naredbe.

Izrazito je inteligentan, stoga neće biti problema oko njegove obuke ukoliko znaš što radiš.

Doberman voli aktivne šetnje, u njoj mora provesti oko dva sata dnevno. To je vrlo tiha pasmina, laje tek kako bi upozorio vlasnika na nešto. Dobro se slaže s djecom, ali na njih se treba navikavati od šteneće dobi.

Imaj na umu kako je vlasnik odgovoran za ponašanje svog psa, doberman neće tolerirati ono što mu smeta ukoliko mu vlasnik dozvoljava da reagira.

Prava ljepota pasmine je upravo u tome što jako dobro uče, predivni su i s njima se mora puno raditi. Ovo je pas za iskusnog vlasnika kojem će on biti izazov i pratitelj u svakodnevnim aktivnostima.

doberman

Izgled i održavanje

Doberman je velika, elegantna i snažna životinja. Ima meku kratku dlaku u smeđoj, crnoj, plavoj, bijeloj i izabel boji. Ima vrlo ponosno držanje.

Mužjaci su visoki oko 69 centimetara, a ženke oko 65. Mogu biti teški od 32 do 45 kilograma.

Dlaka je vrlo jednostavna za održavanje, zahtjeva češljanje jednom tjedno. Sve informacije o održavanju noktiju, ušiju, očiju i dlake ljubimca potraži na linku.

Nekada su mu kratili rep i uši kako bi izgledao opasno, ali to je danas zabranjeno.

doberman

Doberman – prehrana

Velikom aktivnom psu treba odgovarajuća prehrana. Ovaj pas nikako ne smije biti mršav ili debeo, treba puno mesa i malo povrća. O količini i odgovarajućoj hrani za svog ljubimca posavjetuj se s uzgajivačem i veterinarom.

Bolesti pasmine

Najčešći zdravstveni problemi kod pasmine su srčane bolesti, problem s kralježnicom u vratu (Wobblerov sindrom) i Von Willebrandova bolest (poremećaj zgrušavanja krvi). Kao i kod mnogih pasmina, mogu patiti od raznih nasljednih poremećaja oka i displazije kukova (stanje koje može dovesti do problema s pokretljivošću).

Mogu živjeti do 12 godina.

Bili smo ozbiljni u ovom članku jer želimo istaknuti da je odgoj dobermana ozbiljna stvar. Za kraj ipak ide kompilacija smiješnih videa s dobsićima:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

njemački ovčar

Leksikon pasmina: Najhrabriji pas na svijetu – Njemački ovčar

strah kod pasa

Strah kod pasa, mačaka i malih životinja – vodič za sezonu petardi