u

Himalajska mačka – plavooki križanac kao savršeni kućni ljubimac

Himalajska mačka nastala je križanjem perzijske i sijamske mačke, dvije posve prirodne vrste. Kada kažemo prirodne, mislimo na to da su nastale prirodnim putem, bez uplitanja čovjeka u genetiku. S druge strane, himalajsku macu je stvorio čovjek kako bi spojio najpoželjnije karakteristike ovih omiljenih vrsta. Priča malo podsjeća na Frankensteina, ali maca je fakat preslatka.

Himalajska mačka- nastanak vrste

Ima nekoliko verzija priče o nastanku vrste, ali u svaka počinje 1931. godine, kada uzgajivači počinju raditi na uzgoju mačaka koje će prenositi gene vezane za željenu boju krzna. Nakon par godina, uspjeli su križanjem dobiti karakterističnu boju krzna i dlaku sijamske mačke.

1950.-ih uzgajivači idu okrenuti cijelu priču i rade na tome da dobiju perzijsku macu i perzijske karakteristike.

Ako tražiš stručnjaka koji bi ti odgovorio na pitanje je li himalajska mačka posebna vrsta ili podvrsta perzijske, računaj na to da ćeš dobiti zagovornike oba mišljenja, ovisno o tome koga pitaš.

Izgled

Himalajska mačka je sva okruglasta: ima okruglo, malo tijelo s kratkim nogama i okruglim šapicama te široku okruglu glavi. Na glavi ima istaknute okrugle oči i male zaokružene uši. Dlaka himalajske mačke je ono što se najviše ističe, pošto je gusta, duga i svilena.

himalajska mačka

Zanimljivo je to da dlaka može biti u više boja, ali oči himalajske mačke su uvijek plave boje.

Osobnost

Himalajska mačka je dobrica, voli se maziti i jako je tiha.

Napravljene su da budu savršen kućni ljubimac: obožavaju biti u krilu i uz svoje ljude, a vole i djecu i igru.

Ne vole velike promjene i gazde koje rade bučne partije. Uživaju u mirnom okruženju bez puno nepredviđenih situacija. Prihvatit će par stalnih gostiju u kući, ali to je to.

Imaju milozvučan mjauk, stoga će te nježno upozoriti kada je vrijeme za hranjenje ili igru. Nikada neće nešto zahtijevati, ali će pokazati zahvalnost za sve što dobije.

Nema šanse da se ova mačka vere po zavjesama, uništava bor ili bježi van. Najviše vremena himalajska mačka voli provoditi na podu ili odmarajući na nižem namještaju.

himalajska mačka

Zdravlje

Genetski smiksane životinje znaju vući neke bolesti i stanja. Himalajska mačka može imati problema s nosom i disanjem, zubima, očima, osjetljivošću na toplinu, policističnim bubrezima, bolestima kože,… Važno je da ispitaš porijeklo svoje mace i uzmeš je od provjerenog uzgajivača.

Himalajska mačka- njega

Svaki vlasnik mačke ove vrste mora znati da himalajska mačka zahtijeva njegu dlake i češljanje svaki dan. Predivna duga dlaka treba pravilnu njegu da bi ostala sjajna i nezapetljana.

Himalajska mačka je sama po sebi velika čistunka, tako da ako nećeš redovito čistiti njen wc, ona će ga prestati upotrebljavati. Razmisli bi li tebi bilo ugodno obavljati nuždu u zmazanome.

Ova vrsta ima problema sa suznim očima, tako da ih treba redovito brisati. Zubiće isto treba redovito čistiti.

Najbolje bi bilo da svoju himalajsku macu uvijek držiš u kući, većina njih se ne snalazi u prisustvu drugih životinja, a i nisu neki avanturisti.

Ukoliko imaš ovu macu, javi nam se u komentarima, jako je želimo upoznati. Ukoliko voliš čitati o posebnim mačjim vrstama, upoznaj i Munchkin- najkontroverzniju macu na svijetu.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

sibirski tigar

Sibirski tigar – najveća mačka na našem planetu

dudov svilac

VIDEO: Kako dudov svilac radi svilu. Lu – di – lo!