u

Pseća gripa: prevencija, simptomi i liječenje

Pseća gripa najčešće nije fatalna za zdravlje, ali je dosta stresna za ljubimca i njegovog vlasnika. Ukoliko je tvoj pas dobije, nemoj paničariti, ali ubuduće prati malo simptome gripe kod drugih pasa i spriječi kontakt svog lajavca s prijenosnikom virusa.

Pseća gripa – prevencija

Pseća gripa je bolest dišnog sustava koju prenose virusi. Dva su najučestalija: H3N8 i H3N2. Ovaj prvi potječe od konja, a s vremenom je prešao na pse. Drugi je prešao na pse s ptica.

Pseća gripa se prenosi zrakom – sekret koji sadrži virus dolazi u okoliš kada pas kašlje, kiše i laje. Drugi pas će udahnuti virus i zaraziti se.

Gripa se prenosi i zaraženim predmetima kao što su zdjelice, ogrlice, igračke, ali i putem ljudskog kontakta. Čovjek može prenijeti dodirom virus na drugog psa.

Čestica ovog virusa ima najviše u parkovima za pse, salonima za uljepšavanje, vrtićima za pse i sličnim mjestima. Zarazit će se svi psi koji su u blizini oboljelog. Tijekom inkubacijskog perioda (kada pas još ne pokazuje simptome oboljenja) – virus se najviše širi.

Inkubacija traje od 2 do 4 dana. Nakon toga pada zaraznost, ali ne prestaje u potpunosti i nakon 20 dana od kontakta s virusom. Zbog toga će veterinari za oboljele pse preporučiti karantenu. Pogotovo zato što oko 20 posto pasa ima asimptomatičnu gripu, dakle nemaju simptome – ali prenose virus.

Ukoliko posumnjaš da si bio/bila u kontaktu sa zaraženim psom – operi ruke i odjeću prije nego se približiš svom ljubimcu. Izbjegavaj kontakt svog ljubimca sa psom koji pokazuje simptome gripe, a možda će ti veterinar preporučiti i cjepivo protiv gripe za psa.

Pseća gripa – simptomi

Simptomi mogu biti blagi, ali i jaki. Imaj na umu da pseća gripa nije sezonalna, kao ljudska. Tijekom cijele godine moraš pratiti ove simptome:

  • kašljanje
  • kihanje
  • sekret iz nosa
  • suzne oči
  • temperatura
  • letargija
  • otežano disanje

Važno je otići veterinaru što prije, jer pas može razviti upalu pluća, imati probleme s disanjem i visoku temperaturu. Smrtnost je vrlo mala kod ove bolesti.

Liječenje

Ne postoji lijek za ovu bolest, ali se psu daje tekućina, lijekovi za smanjenje temperature ili antibiotici ukoliko se bolest razvije u bakterijsku infekciju.

U svakom slučaju slušaj veterinara i svakako psa drži u karanteni dok više ne bude zarazan za druge pse.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

životinje iz crtića

Kako životinje iz crtića zapravo izgledaju

perzijska mačka

Perzijska mačka – kraljica u svijetu mjaukalica