u

Zašto pas liže šape?

Svaki vlasnik je tisuću puta vidio kako pas liže šape. Obično se psa zaustavi kada to malo previše opsesivno radi, ali to je uglavnom u nekim periodičkim pojavljivanjima sasvim normalna potreba svakog lajavca.

Kada pas liže šape

Najčešće je lizanje povezano s hranjenjem – pas često malo obliže šapice kada se najede, nakon igre vani ili nekad prije spavanja.

Problematično je neprestano lizanje, kada se na šapi vidi iritacija ili kada opadne krzno s nje.

Alergije i šape

Jedan od najčešćih uzroka lizanja su alergije. Njihov uzrok može biti nešto iz okoline, nešto iz hrane ili buhe i krpelji.

Najčešći uzročnici iz okoliša su: pelud, trava koja je tretirana insekticidom, plastične površine oko zdjelica za hranu, lijekovi i šamponi koji ne pašu ljubimcu. Zimi psi reagiraju na sol kojom se posipa led, tako da šapice treba jače njegovati. Ljeti je problem vrući asfalt.

Ukoliko ti se čini da se lizanje šapa učestalo ponavlja i sumnjaš na neku alergiju – što prije posjetite veterinara.

Pas liže šape zbog ozljede

Ponekad je u pitanju i ozljeda kao posljedica hodanja po vrućoj podlozi, iverje koje se zapiknulo u šapu, slomljeni nokat, ozljeda kostiju ili ligamenata te ugriz nekog kukca.

Pogledaj šapicu svog psa, a ako je skriva od tebe ili je ne želi dati na pregled – vrlo vjerojatno ga nešto boli. Naravno da u tom slučaju trknete do veta na pregled.

Probavni problemi

Ponekad dođe do hormonalnog disbalansa pa je u pozadini cijele priče hipertireoza ili Cushingov sindrom (bolest koja je posljedica pretjeranog lučenja adrenokortikotropnog hormona iz hipofize). Da te ne zamaramo tim medicinskim pojmovima, ovo će odrediti veterinar i primijeniti terapiju.

Nervoza

Ponekad pas liže šape jer je nervozan, baš kao što ljudi grizu nokte. Probaj prvo otkloniti ovaj problem. Možda mu nedostaje fizičke aktivnosti, možda je u pitanju neka promjena u vašoj dnevnoj rutini koja mu nije sjela ili mu nešto smeta.

U svakom slučaju, prvo otkloni ove potencijalne fizičke probleme (nervoza i ozljeda), a za ove druge i nastavak opsesivnog lizanja šapa obavezno posjeti veterinara.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

medvjed

VIDEO: Medvjed je imao težak dan i treba zagrljaj

zagrli ovcu dan

31. listopada – Zagrli ovcu dan