u

MwaMwa

Prerijski pas uopće nije pas

Vidiš po naslovnoj slici kako je prerijski pas zapravo glodavac, čak podvrsta vjeverice. Preslatko je kako se prerijski psi pri susretu međusobno ljube, grle i dodiruju nosićima. Awwwwww!

prerijski pas

Prerijski pas – karakteristike

Ova životinjica je duga oko 30 cm i teška oko jedne kile. Najčešće je smeđe boje i ima mali i kratki rep. Ne možeš razlikovati mužjake i ženke sve do doba parenja. Tada se dečki malo ugoje i postanu veći.

Pare se u svojim komorama i imaju bebe u proljeće. Ženka ima do 6 mališana, a odgaja ih u travnatom gnijezdu u komori pod zemljom. Tek nakon 6 tjedana ih izvodi na površinu, a oni su nakon 5 mjeseci potpuno odrasli.

Kada odrastu moraju se izmjenjivati na straži. Uvijek jedan prerijski pas budno motri okolinu i pazi na ostatak grupe. Najveći neprijatelji su im kojoti, jazavci, orlovi i lisice.

Osim životinja, znaju ih proganjati i ljudi, jer im jedu travu kojom se hrani stoka. Zbog toga je broj prerijskih pasa od 1800.-ih godina pao za čak 95%.

Kopaju tunele pod zemljom duge i do metar, a oni su spojeni s komorama u kojima žive. Obično jednu familiju čine jedan mužjak i više ženki, a svi su vrlo bliski. Međusobno se dodiruju, ljube i grle, ali samo s članovima svoje obitelji.

prerijski pas

Kada grade svoje podzemne kućice uvijek odijele komore za spavanje, za djecu, promatračnice, pa čak i kupaonicu.

Izlaze samo da se igraju (vrlo su zaigrane životinje), jedu cvijeće, travu, korijenje i sjemenke.

Prosječno žive od 3 do 4 godine.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

dabar

Da bar nam je biti kao dabar

divlji puran

Gabl – gabl! Ide divlji puran!