u

VIDEO: Orangutani uče bojati se zmija

Orangutani kao i svi ostali primati instinktivno osjećaju zmije, ali ih se mora naučiti bojati ove životinje. U prirodi to nauče od drugih, a u rezervatima im treba malo pomoći. Pogledaj samo kako se grle i paze jedni na druge kada se nađu u opasnoj situaciji.

Orangutani – karakteristike

Ime ove vrste na malajskom jeziku znači “šumski čovjek”, jer ovi pametni dugodlaki primati naseljavaju šume Sumatre i Bormea.

Imaju jako duge ruke i od vrhova prstiju jedne ruke do vrhova prstiju druge mogu imati razmak od čak 2 metra. Kada stoje, orangutani lagano rukama dodiruju tlo.

Duge ruke su jako korisne za život na drveću. Kada kažemo život na drveću, onda to zaista i mislimo. Orangutani na granama provedu više od 90 posto svog vremena. Čak i spavaju u ljuljačkama od lišća.

Lišće im je odličan alat za skoro sve životne potrebe. Daje im i zaklon u obliku skloništa, ali i služi kao kišobran, kada krenu one duge tropske kišurine.

Hranu traže danju, a vole jesti lišće (naravno) i voće. Ponekad će posjeti meseo, ali će se rado zasladiti insektima.

Orangutani su najusamljeniji od svih majmuna. Mužjaci žive sami i čuvaju svoj teritorij. Grlati su i često urliču da se zna što je sve njihovo.

Razmnožavanje

Mame i bebe razvijaju jako snažnu vezu, a bebe će s mamama ostati čak i do 7. godine života. Važno je da nauče sve što treba kako bi mogli samostalno preživjeti.

Zbog toga mame orangutanke rađaju tek jednom u osam godina i to je najduže razdoblje majčinstva od svih životinjskih vrsta.

Dugo žive, u zatočeništvu i do 60 godina.

Ugrožena vrsta

Orangutani su danas ugroženi zbog smanjenja njihovog prirodnog staništa i lova. Ulaže se mnogo truda da bi se očuvali i održali bar u rezervatima. To možeš i vidjeti u videu na početku ovog članka.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

hobotnica

Hobotnica – majstorica u tehnikama odbijanja napadača

životinjski horoskop

Životinjski horoskop – što su zvijezde odredile za tvog ljubimca u rujnu