u

Znaš li što je numbat?

Numbat je mravojed, tobolčar, koji živi u zapadnoj Australiji. Njegova se prehrana sastoji gotovo isključivo od termita. Po slici vidiš da je numbat jedno malo, ali vrlo živopisno biće i zasigurno ga želiš bolje upoznati.

Numbat – zanimljivosti o vrsti

Ovo stvorenje dugo je između 35 i 45 cm (uključujući rep). Ima fino zašiljenu njuškicu i smiješan grmoliki rep koji je otprilike iste dužine kao i cijelo njegovo tijelo.

Može biti sive, crvenkasto-smeđe ili ciglastocrvene boje na gornjem dijelu leđa i uvijek ima uočljivu crnu prugu koja prolazi od vrha njuške, preko očiju do ušiju. Otraga ima između četiri i jedanaest bijelih pruga koje postupno postaju blijeđe kako se šire prema srednjem dijelu leđa.

numbat

Donja strana kod numbata je krem ​​ili svijetlosiva, dok je rep prekriven dugom sijedom ili bijelom dlakom. Težina kod primjeraka varira između 280 i 700 grama.

Želiš upoznati numbata uživo? Još ih ima na samo dva mala područja u šumi Dryandra i rezervatu prirode Perup, oba u zapadnoj Australiji. Posljednjih godina, međutim, uspješno je vraćen u nekoliko ograđenih rezervata, uključujući neke u Južnoj Australiji (svetište Yookamurra) i Novom Južnom Walesu (svetište Scotia).

Prehrana

Odrasli numbat pojede i do 20 000 termita svaki dan i većinu svog vremena živi u potrazi tolikom količinom hrane. Prednjim kandžama iskopava termite iz rastresite zemlje i hvata ih svojim dugim ljepljivim jezikom.

Numbat sinkronizira svoj dan s aktivnošću termita i sve ovisi o vanjskoj temperaturi. Zimi se hrani od sredine jutra do sredine poslijepodneva, a ljeti je ranije aktivan. Kada je vruće, ima siestu nakon podneva i ponovo se hrani u kasnim popodnevnim satima.

Numbat – način života

Odrasli numbati žive usamljeničkim životom i vrlo su teritorijalni. Takvi su i mužjak i ženka, koji vrlo rano u životu uspostavljaju dominaciju na svom teritoriju (drže oko 370 hektara i brane ih od ostalih životinja istog spola). Muški i ženski teritoriji se preklapaju, a u sezoni razmnožavanja mužjaci će se odvažiti otići izvan svog uobičajenog područja kako bi pronašli suprugu.

Noću se numbat povlači u gnijezdo, koje može biti u šupljem trupcu ili drvetu ili u rupi – glavno je da gnjezdo ima mekanu podlogu od trave, lišća, cvijeća i usitnjene kore.

Razmnožavanje

Numbati se razmnožavaju u veljači i ožujku, obično imaju jedno leglo godišnje i 4 mlada.

Neobično za tobolčare (u koje se ubraja i klokan) – ženke numbata nemaju onu tipičnu vrećicu, iako su im četiri sise zaštićene dlakom i oteklinom okolnog trbuha i bedara tijekom laktacije.

Mladi su pri rođenju dugi 2 cm. Puzaju do svoje sisa i ostaju vezani uz mamu do kraja srpnja ili početka kolovoza, do kada narastu do 7,5 cm. Ženke su spolno zrele do sljedećeg ljeta, ali mužjaci ne dostižu zrelost još godinu dana.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

zagrli ovcu dan

31. listopada – Zagrli ovcu dan

kako zaštititi mačku od kamina

Kako zaštititi mačku od kamina