u ,

Dodaci prehrani za kućne ljubimce: sve što trebaš znati o njima

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca uzimaju dodatke prehrani: vitamine kojima podižu imunitet, magnezij nakon vježbanja ili neke treće. Danas na tržištu postoje i brojni dodaci prehrani za kućne ljubimce, stoga se vlasnici pitaju trebaju li ih nabaviti za svoje ljubimce i dobiva li uopće njihov dlakavac sve što treba kroz prehranu. Evo odgovora na najčešća pitanja o ovoj temi:

Treba li moj ljubimac vitamine?

Većina gotove hrane za pse i mačke bi trebala sadržavati sve potrebne vitamine i minerale te bi ona trebala biti gotovo rješenje za rast i razvoj naših lajavaca. Pogledaj i prouči sastav hrane koju daješ ljubimcu i razgovaraj sa veterinarom. Ukoliko on kaže da je pas savršenog zdravlja, nema problema s alergijama i općenito mu koža i dlaka izgleda sjajno i zdravo, onda vjerojatno u ovom trenutku tvoj ljubimac ne treba neke dodatke. To ne znači da ih neće trebati kada preraste šteneću dob ili ostari.

Mali je problem kod pasa kojima vlasnici pripremaju hranu (kuhaju ili daju sirovu). Svaki vlasnik koji se odvaži na takvo hranjenje svog ljubimca, mora znati da obroke treba planirati, vagati, pratiti stanje svog ljubimca i obavezno se konzultirati s veterinarom o samoj prehrani prvenstveno, a onda tu govorimo i o suplementima.

Postoji li opasnost od davanja suplemenata psu?

Opasnost je jako mala. Eventualno ako se daju toliko prekomjerne količine kalcija koji bi mogli kod velikih pasa izazvati probleme s razvojem kostiju, prekomjerne količine vitamina A koji bi mogao izazvati dehidraciju ili vitamina D koji može izazvati atrofiju mišića.

Ovdje govorimo o davanju suplemenata na svoju ruku, nepoštivanja propisanih količina i korištenja dodataka prehrani od proizvođača koji nisu provjerene kvalitete.

Moram li razgovarati sa veterinarom prije korištenja dodataka prehrani?

Bilo bi dobro, jer veterinari poznaju kvalitetne proizvođače i mogu preporučiti proizvode koji su kod drugih ljubimaca već pokazali dobre rezultate.

Jako je važno provjeriti kompatibilnost dodataka prehrani kojeg namjeravaš dati ljubimcu i terapije koju pas eventualno koristi.

Najsigurnije je koristiti dodatke prehrani prirodnog porijekla, na tržištu postoje i suplementi koji imaju 100% prirodan sastav, postoje oni koji su namijenjeni psima i mačkama.

Djeluju li dodaci prehrani?

Veterinari kažu da to ovisi o tome za što se koriste i kako su proizvedeni. Najbolje je provjeriti iskustva drugih korisnika i uvijek uzimati one dodatke prehrani iza kojih stoje vjerodostojni proizvođači koji jasno komuniciraju sastav i svoje korisnike.

Što točno sadrži dodatak prehrani za ljubimce?

Svaki dodatak prehrani za kućne ljubimce ima svoj sastav ovisno o njegovoj namjeni. Jako je važno provjeriti sastav dodatka prehrani prije korištenja i koristiti samo one dodatke koji jasno komuniciraju svoj sastav.

Ovo je, primjerice, sastav proizvoda Apipet Skin koji je namijenjen psima koji imaju problema s alergijama, češanjem i obilnim ispadanjem dlake:

facebook nagradni natječaj

Kako odabrati odgovarajući dodatak prehrani za ljubimca?

  • Provjeri na Internetu dodatak prehrani kojeg želiš koristiti. Provjeri što o njemu kažu drugi korisnici
  • Pročitaj deklaraciju na proizvodu i provjeri njegov sastav
  • Slobodno kontaktiraj proizvođača i provjeri sve što te zanima o proizvodu. Većina će ti brzo odgovoriti na sva tvoja pitanja koja postaviš na društvenim mrežama
  • Ne vjeruj tvrdnjama koje zvuče predobro, teške bolesti i stanja dodaci prehrani ne mogu izliječiti (primjerice displaziju kukova ili rak)
  • Nemoj davati kućnom ljubimcu dodatke prehrani za ljude
Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

pande

VIDEO: Kako odgojiti bebe pande

odlazak na plažu s psom

Vodič za odlazak na plažu s psom