u

Vitamini za mačke: treba li ih koristiti?

Ako imaš četveronožnog mjaukavca, vjerojatno nailaziš na razne oprečne informacije o tome jesu li vitamini za mačke uopće potrebni i korisni. Mi ti to sve otkrivamo, uz pregled vrsta dodataka prehrani koje postoje i upozorenja na što treba paziti kod kupovine.

Vitamini za mačke – kome su potrebni

Proizvođači dodataka prehrani za mačke uvijek napominju kako su ti suplementi uistinu dodatak odgovarajućoj prehrani i oni samo pomažu da ljubimac živi duljim i zdravijim životom.

U kvalitetnoj hrani za kućne ljubimce balansiraju se svi vitamini i minerali koji su potrebni životinji i davanje veće količine vitamina u prehrani od one koja je preporučena, nije dobro i može biti opasno.

O tome smo već pisali u članku Dodaci prehrani za kućne ljubimce: sve što trebaš znati o njima.

Dodaci prehrani se preporučuju onim ljubimcima kojima su zaista potrebni u organizmu, njihov je zadatak da nadopunjuju nedostatak nekog potrebnog nutrijenta. Ukoliko tvoja mačka ima primjerice problem s apsorpcijom nekog vitamina ili u nosi male mačiće, veterinar će ti pomoći da se to kroz dodatke prehrani nadopuni.

Vrste dodataka prehrani za mačke

 • Vitamini i minerali – proizvodi najčešće sadrže razne kombinacije koje nadopunjuju nedostatak potrebnih nutrijenata. Najčešće se koristi biotin ili vitamin H, koji je ključna tvar koja pomaže očuvanju zdrave kože i dlake.
 • Omega 3 masne kiseline – koje su važne za održavanje dlake lijepom i sprečavanje ispadanja. Uz to štite imunitet, jetru, oči, mozak i zglobove. Kao i kod ljudi, Omega 3 masne kiseline dobre su za srce i borbu protiv kolesterola. Mačja hrana najčešće ima puno više Omega 6 masnih kiselina, nego Omege 3, stoga se preporučuje ovakav dodatak prehrani.
 • Probiotici – dobre bakterije su važne za zdravlje probavnog sustava. Kao i kod ljudi, dobro je da maca ima što manje loših bakterija u probavi.

Prirodni sastojci u dodacima prehrani za mačke

Kao i kod dodataka prehrani za ljude, mnogi se i kod izbora dodataka prehrani za svoje mačke odlučuju za prirodne sastojke:

 • Propolis – sadrži više od 300 korisnih spojeva za podizanje imuniteta, rješavanje upala, prehlada i alergija.
 • Pčelinja pelud – smatra se superhranom jer je bogata mineralima, vitaminima i ostalim hranjive tvarima koje su dobre za imunitet.
 • Mačja metvica – za koju znamo da je mjaukavice obožavaju. Može imati umirujući efekt koji pomaže kod anksioznosti, a nerijetko se koristi i  kod loše probave te artritisa.
 • Đumbir – povezuje ga se s ublažavanjem bolova, smanjujem razdražljivosti probavnog sustava, uništavanjem patogenih organizama i smanjenjem upale
 • Brusnica – voće koje se od davnina koristi za probleme s mokraćnim sustavom i sprječavanje infekcija. Svrstavaju je među pet najbogatijih namirnica  bogatim antioksidansima, a bogata je i vitaminima C i A te kalijem
vitamini za mačke

Kako nabaviti odgovarajuće dodatke prehrani

 • Provjeri na Internetu dodatak prehrani kojeg želiš dati svom ljubimcu. Obavezno pronjuškaj što o njemu kažu drugi korisnici. Slobodno na društvenim mrežama kontaktiraj proizvođača i direktno provjeri sve što te zanima o proizvodu.
 • Pročitaj deklaraciju na proizvodu i provjeri njegov sastav.
 • Ne vjeruj tvrdnjama koje zvuče predobro, teške bolesti i stanja dodaci prehrani ne mogu izliječiti (primjerice displaziju kukova ili rak).
 • NIKADA nemoj davati kućnom ljubimcu dodatke prehrani za ljude!
Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

jedan dan u životu psa

VIDEO: Jedan dan u životu psa

kraljevska kobra

Kraljevska kobra: jednim ugrizom može ubiti slona