u

Kućni miš – životinja koja na planetu živi već 500.000 godina

Kućni miš je najrašireniji sisavac na našem planetu, može ga se pronaći u svim dijelovima svijeta, osim na Antarktiku. Pretpostavlja se da ovaj glodavac potječe iz Irana, Afganistana, Pakistana i Indije, a pojavio se na Zemlji prije 500.000 godina. To znamo po fosilima miševa koji su pronađeni u Kini.

Kućni miš – karakteristike

Fosili miševa iz Kine pokazali su kako je taj miš predak današnjih miševa, ali i svih sisavaca, uključujući i čovjeka.

Danas kućni miš živi u svim staništima s nepresušnim izvorom hrane. Ne zna se koliko ih točno ima na planetu, ali znamo da najčešće žive godinu dana u divljini i oko dvije godine u zatočeništvu (iako su zabilježeni miševi Jeremije koji su doživjeli i 6 godina).

Miševi teško održavaju tjelesnu temperaturu, stoga grade topla gnijezda od različitog otpadnog materijala. Dovoljna im je tkanina, papir ili slama za topli dom.

Žive u malim obiteljskim zajednicama i vole biti u blizini svog doma. Ne lutaju puno i ne skupljaju zalihe hrane. Hrane se različitim sjemenkama, svježim i suhim plodovima, a ponekad i hranom životinjskog podrijetla.

kućni miš

Razmnožavanje

Mišji urin igra važnu ulogu u komunikaciji s drugim glodavcima. Štoviše, glodavci će obilježiti područje koje privlači ženke ili upozorava druge muškarce.

Kućni miš se pari tijekom cijele godine, a ženka nosi mlade 23 dana. Nakon 28 dana malci su potpuno samostalni, a nakon 60 dana su već spolno zreli. Jedna ženka je sposobna okotiti do osam legla godišnje s prosječno šest štenaca po leglu.

Ako je tvoj cimer miš, sigurno ćeš ga čuti u večernjim satima, osobito kad je mračno i tiho. Tada najčešće grebu unutar zidova, ili trče od jednog komada namještaja do drugog.

Nadamo se da tvoj cimer neće biti lukav kao glavni lik jednog od naših omiljenih filmova o životinjama:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

nadutost kod mačaka

Nadutost kod mačaka – kako pomoći svojoj zvjerki

kišna glista

Kišna glista – neznana junakinja ekosustava našeg planeta