u

SuperSuper

Belgijski ovčar Malinois: pametan i poslušan ljubimac

Belgijski ovčar Malinois ili Malinojac kako ga često zovu, odličan je čuvar i radni pas. Možeš ga često vidjeti kako služi policiji i vojsci, ali i kao vjernog člana obitelji. Ova pasmina treba jako puno vježbe i šetnje, a nije baš najbolji izbor za vlasnike kojima je to prvi pas.

Belgijski ovčar Malinois: karakteristike izgleda

Malinojci na prvu jako podsjećaju na njemačke ovčare, ali ova je pasmina kratkodalaka i ima vrlo karakterističnu crnu masku na licu.

Mužjaci su visoki do 66 centimetara i teže do 34 kilograma. Ženke su nešto manje, visoke su do 60 centimetara te teže do 27 kilograma.

Malinojci su fizički manji od njemačkih ovčara i imaju puno lakše kosti. Kada ih pogledaš, Malinojci stabilno stoje punom težinom na svojim nogama, dok njemački ovčari konstitucijom idu prema dolje na predjelu leđa.

Osobine pasmine

Malinojci su senzibilni, uvijek na oprezu i jako brzi u reakciji. Prave su strijele.

S njima treba puno raditi, ali se nikako ne smije biti grub.

Prijateljski su nastrojeni, iako će neki primjerci biti jako oprezni sa strancima. Pogotovo sa strancima koji dolaze u njihov dom, stoga je ova pasmina jako dobar čuvar prostora.

Ukoliko tražiš dobrog obiteljskog psa, s ovom pasminom nećeš pogriješiti. Ukoliko jako puno radiš i putuješ, ovo nije dobar izbor kućnog ljubica za tebe. Belgijski ovčar će se odlično slagati sa svim članovima obitelji (od beba do djedova i baka), ali on mora u potpunosti biti uključen u vaš obiteljski život.

Malinojac će biti jako nesretan ako ga po cijele dane ostaviš samog doma i ne baviš se njime.

belgijski ovčar malinojac

Treba im puno istrčavanja, tako da su odličan izbor za sportaše i rekreativce.

S ovom pasminom ćeš morati raditi od najranije dobi, izložiti ga raznim situacijama, ljudima i drugim psima te vrlo odlučno postaviti pravila ponašanja.

Nikako ne smiješ dozvoliti da te ovaj pas vuče u šetnji ili skače na tebe ili druge ljude. Ako već znaš kako takve osnovne komande naučiti psa, onda ti neće biti toliko komplicirano s ovom pasminom. Ako uopće ne znaš o čemu sad pišemo, potraži pomoć raznih školica za pse dok je pas još štenac.

Ova pasmina uživa u igri lopticom, frizbijem i ostalim igračkama.

Pseća higijena

Belgijski ovčar se konstantno linja, a dva puta godišnje do iznemoglosti. Svog ćeš peseka morati redovito češljati i kupati, jer su to jako zaigrani psi koji skaču u vodu, blato, travu,…

Sve o psećoj higijeni možeš pronaći na linku.

Zdravlje pasmine

Ovo je općenito zdrava pasmina, ali znaju imati problema s displazijom kukova i laktova, a znaju biti i jako osjetljivi na anesteziju.

Vole hladnije vrijeme, ali se mogu prilagoditi nešto toplijem okolišu.

U prosjeku žive od 12 do 14 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

život na vagi

Život na vagi za peseke: Kako je Kai izgubio 40 kilograma

pande

VIDEO: Kako odgojiti bebe pande