u

Najčešći problemi u ponašanju pasa i kako ih riješiti

Donosimo vodič o uzrocima normalnog i zapravo prirodnog psećeg ponašanja koje možemo ispraviti pravilnim treningom i razumijevanjem uzroka. Ovo su najčešći problemi u ponašanju lajavaca s kojima se tijekom života pasa susreću svi vlasnici, tako da se ne moraš osjećati loše ili se kriviti kako si loš gazda.

Uzrok nastanka problema je najčešće nerazumijevanje psećih prirodnih potreba, prevelika popustljivost vlasnika ili jednostavno – neiskustvo. Ukoliko naši savjeti ne pomognu, potraži pomoć neke Škole za pse i vlasnike u svom okruženju.

Lajanje

Svi se psi izražavaju glasom, samo se neki izražavaju više i glasnije. Mogu lajati, zavijati ili ispuštati neke druge zvukove. Neprestano lajanje je velik problem, ali kako bi se riješio, moraš razumjeti zašto tvoj pas laje. Ovo su najčešći razlozi i načini rješavanja:

 1. Upozorenje na neku opasnost – provjeri o čemu se radi
 2. Lajanje od veselja tijekom igre – prekini igru i započni s treningom
 3. Lajanje kojim se privlači pozornost – možda želi van ili ima previše energije
 4. Nervoza – otkrij razlog, to nije dobro pseće stanje
 5. Psu je dosadno – poigraj se s njim
 6. Razgovor s drugim psom – pusti da pas popriča u miru

Psa možeš naučiti da se utiša na način da mu to postaviš kao naredbu i nagrađuješ ga kad prestane lajati nakon upozorenja. Jednostavno staviš prst na usta, ispustiš zvuk: Psssst. To će mu privući pozornost, a dok te zbunjeno gleda, uvali mu nagradicu. I tako par puta. Ili mu naredi da sjedne ili legne, pa malo trenirajte osnovne naredbe i time mu odvrati pažnju.

problemi u ponašanju pasa

Žvakanje svega što dohvati

Žvakanje je prirodno pseće ponašanje i za mnoge pasmine vrlo važna aktivnost. Ukoliko je to žvakanje pretjerano i uništava ti stvari koje pas ne smije gristi, možda iza toga stoje ovi razlozi:

 1. Rast zubiju – normalno kod mladih pasa, potrebno je ukloniti sve iz njegove blizine i jasno naznačiti loše ponašanje ukoliko ga uhvatiš u činu
 2. Dosada i višak energije – psu je vjerojatno potrebno više šetnje i rekreacije, odmah ga vodi u šetnju. Kada se izmori neće mu pasti na pamet da dohvati tvoje šlape
 3. Nervoza – nešto je ozbiljno poremećeno u psećoj okolini, moraš pronaći uzrok i hitno ga riješiti
 4. Znatiželja – kao i kod beba, psići istražuju svijet ustima. Pogledaj pod 1, nema spasa dok ne odraste malo

Psu osiguraj primjerene žvakalice i igračke za žvakanje. Ukoliko ga ipak uloviš kako žvače nešto što ne smije, upozori ga glasno i čvrstim nepokolebljivim tonom te mu nedopuštenu žvakalicu zamijeni igračkom.

Kopanje

Čim se pruži prilika, većina pasa će krenuti prema Kini kroz podzemne tunele. To je stvar instinkta, a kod pasmina poput terijera je to normalno i uobičajeno. Ovo su najčešći razlozi za kopanje:

 1. Višak energije – vodi psa van
 2. Nervoza ili strah – hitno otkrij i riješi uzrok
 3. Lovački instinkt – zaboravi da ćeš išta riješiti, kupi veću tuš kabinu za pranje šapa
 4. Pas želi nešto sakriti – najčešće kost, to je normalno. Pusti ga da je sakrije, bez obzira što znaš gdje je, pravi se da je to vrhunski obavio
 5. Namjerava zbrisati – ukoliko kopa kraj ograde, planira malo otići u šetnju. Vodi ga van, neka se istrči

Znamo da raskopani vrt frustrira, ali pokušaj prepoznati koja namjera stoji iza toga. Izmori svog psa dugim šetnjama i aktivnostima, a ukoliko baš ništa ne pomaže – daj psu neki pješčanik i napravi s njim sporazum da se samo tamo kopa. Vjerujemo da će tražiti nagradice, imamo nekog iskustva u pregovorima.

problemi u ponašanju pasa

Nervoza zbog razdvajanja

Psi jako jako žele biti kraj svojih vlasnika i zato nastaju svi navedeni problemi u ponašanju pasa. Pas laje, grize stvari, kopa, namjerno vrši nuždu posvuda i općenito se loše ponaša. Nisu sva ova ponašanja uzrokovana razdvajanjem, ali su ovo pravi simptomi:

 1. Pas postane nervozan čim vidi da se vlasnik sprema nekud
 2. Loše ponašanje počinje najkasnije pola sata nakon odlaska vlasnika
 3. Pas neprestano hoda za vlasnikom
 4. Želi se stalno maziti

Takav pas bi trebao što manje biti sam, dobro izmoren prije no što ostane sam i u sigurnom i ugodnom okruženju. Ukoliko ništa od navedenog ne pomaže, preporučujemo da potražiš stručnu pomoć.

Obavljanje nužde na neprimjerenim mjestima

Ovo ponašanje najviše smeta vlasnike, uništava im dom i neugodno je kada se događa vani pred drugima. Ukoliko su otklonjeni svi mogući zdravstveni uzroci i pas nema problema sa zdravljem, onda to može biti zbog:

 1. Uzbuđenja ili pokazivanja podređenog ponašanja (normalno u psećem svijetu)
 2. Označavanja teritorija (normalno)
 3. Nervoze (nije normalno)
 4. Pas nije pravilno naučen na ponašanje u kući

Ovo ponašanje se može promijeniti kod mladih pasa, do 12 tjedana starosti, pravilnim treningom. Kod starijih pasa ipak potraži stučnu pomoć.

Žicanje hrane

Jako ružna pseća navika za koju je kriv vlasnik. Ukoliko popuštaš takvom ponašanju i psu daješ svoju hranu, ne možeš očekivati da će prestati to raditi, da neće gnjaviti sve tvoje goste ili po ulici ganjati svaku osobu koja nosi nešto za klopu.

Ovo ponašanje je loše za zdravlje tvog psa, hrana za ljude nije dobra za pse i od nje se debljaju. Hrana nije znak ljubavi i moraš se moći oduprijeti žicanju ili se nemoj žaliti na njega.

Riješiti to možeš na način da kad završiš obrok, dobro ponašanje nagradiš psećom nagradicom.

Lovljenje svega mogućega

Psi imaju instinkt i naravno da će pratiti stvari u pokretu. Nije problem ako je to loptica, problem je ako je to auto. Ovakvo je ponašanje spada među najopasnije probleme u ponašanju pasa i pas koji instinktivno potrči, može nastradati.

Ovako to možeš riješiti:

 1. Psa uvijek drži na lajni izvan kuće
 2. Treniraj svog psa da dođe na poziv, nagradice kao sredstvo za osiguravanje poslušnosti
 3. Nosi sa sobom zviždaljku s kojom ćeš mu odvratiti pozornost i smesti ga u namjeri potrči za nečime
 4. Pozorno prati sve podražaje u šetnji koje tvog psa pretvore u Bolta i kada uočiš obrazac i okidač – započni s treningom, tj. neka sjedne, smiri se i dobije nagradu

Skakanje na ljude

Psi skakanjem pozdravljaju ljude, što kod pinča nije neki poseban problem, ali je kod bernardinca.

Možeš probati s time da malo saviješ koljeno i spustiš rukama njegove cape na pod, ali to može kod psa značiti i poziv na igru.

Skakanjem pas traži pozornost, stoga mu se treba možda malo i posvetiti. Možda mu je dosadno, odvedi ga u šetnju.

Najbolje rješenje je okrenuti se i ignorirati psa, bez kontakta očima i dodira. Kada se pas smiri i kada se ovo ponovi više puta, shvatit će da ne smije ponavljati ovakvo ponašanje.

Griženje

Kao što smo već rekli, psići grizu kako bi otkrili svijet, a kujice laganim ugrizom disclipiniraju nestašne štence. Ovo su najčešći razlozi zbog kojih psi grizu:

 1. Iz straha
 2. Iz potrebe za obranom
 3. Iz potrebe za zaštitom vlasnika
 4. Zbog boli i bolesti
 5. Zbog normalnog psećeg instinkta

Sve o tome kako postupiti kada se pas potuče s drugim psom pronađi na linku. Ukoliko tvoj pas grize, a nije štenac i nije u bolovima ili bolestan, moraš potražiti stručnu pomoć.

Za kraj pogledaj video o tome kako psi komuniciraju. Najčešći problemi u ponašanju pasa nastaju iz nerazumijevanja i loše komunikacije ljubimca i vlasnika.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

nagradni natječaj

Gus – pobjednik natječaja za psa mjeseca

životinje

VIDEO: Kada životinje namjerno zaje……