u

VODIČ: Socijalizacija psa s ljudima i drugim psima

Socijalizacija psa je esencijalna za miran i ugodan suživot sa svojim kućnim ljubimcem i važno ju je provesti dok je pas još štene. Kada je pas obavio sva potrebna cijepljenja i veterinar kaže da je siguran od zaraznih bolesti – vrijeme je za socijalizaciju s drugim psima i životinjama.

Socijalizacija psa s ljudima

Za privikavanje na ljude ključne su šetnje. Pas će tijekom njih steći pozitivna iskustva u kontaktu s ljudima i postat će mu ugodno u njihovoj blizini. Usput će doći u kontakt s automobilima, naviknut se na glasne zvukove i osnove ponašanja u prometu.

Dobro je kod prvih šetnji psa voditi na kratkoj lajni i pustiti ga da njuškicom istražuje okolinu. Mijenjaj rutu kroz svaku šetnju, tako da bi psu uvijek bilo zanimljivo i kako bi stekao nova iskustva.

Socijalizacija psa s ljudima mora uključiti i muškarce i žene te sve dobne skupine. Pas se mora priviknuti na mala, ali i jako velika ljudska bića.

Prilikom kontakta uvijek nastupaj smireno, pokaži svojim ponašanjem psu da se nema čega bojati. Ukoliko je pas sramežljiv, nemoj ga siliti na interakciju.

Ljude upozori da diraju psa ondje gdje pas može vidjeti ruku, a ne da ga iznenada potapšaju po leđima.

Bilo bi dobro da ga nagradiš omiljenom poslasticom za pozitivnu reakciju i da upoznavanje povezuje sa srećom.

Slobodno psa ostavi na čuvanje drugim ljudima (naravno, pripazi kome ga ostavljaš na skrb), cilj je da se privikne na to da nije baš uvijek s tobom.

Socijalizacija s drugim psima

Uzmi nagradice i kreni u šetnju. Kada pas ponjuši drugog psa ili mirno prođe kraj njega, nagradi ga.

Odi sa psom u pseći park, tamo se bez uzice može do mile volje igrati s drugima. Nemoj se brinuti ukoliko igra postane malo gruba. Psi jedni druge upozoravaju kada pretjeraju, a onda se čak i jedni drugima ispričaju. U parkovima su najčešće psi koji su dobro socijalizirani, a oni ionako oponašaju jedni druge. U psećem parku će pas naučiti i piškiti s dignutom nogom ili zatrpati svoj izmet (nemoj ga zaboraviti pokupiti).

Uvijek budi u blizini svog psa i razgovaraj s drugim vlasnikom. Ukoliko se kuja tjera ili dolazi pas ne voli druge pse – vlasnik će te upozoriti. Shvati ga ozbiljno.

Slušaj i svoje instinkte, ukoliko osjetiš da nešto nije u redu i tvoj ili tuđi pas pokazuje nervozne znakove, samo odi dalje i izvuci svog psa iz takve situacije.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

bijeli nosorog

Bijeli nosorog uopće nije bijel, ali je zbog kljova na meti krivolovaca

sibirski haski

Sibirski haski – sve o pametnoj lutalici