u

Sibirski haski – sve o pametnoj lutalici

Sibirski haski je majstor bijega. Ma kakav Houdini, kad priroda uputi svoj zov – samo najistreniraniji neće zbrisati u istraživanje okoline. Kako ga odučiti od toga? Jako teško, ovo nije pasmina za neiskusne vlasnike. A ni one koji dane provode na kauču. Sportski nastrojeni tvrdoglavci, gdje ste?

Sibirski haski – karakteristike

Ova pasmina srednje veličine koja dolazi iz Sibira pomalo liči na vukove i ima totalno atletsku građu. Sibirski haski ima i predivno krzno koje može biti u više boja i karakterističnih oznaka. Plavooki primjerci haskija ili oni s različitom bojom očiju su najpoznatiji i najpoželjniji.

Navikli su lutati divljinom, tako da ih neprestano treba imati na oku. Nikako im ne smije biti dosadno, jer onda će na umu imati samo bijeg.

Nevjerojatno je to koliko oni toga mogu naučiti, ali im utuviti nešto u glavu i nije baš lako. Izrazito su znatiželjni i teško će hodati bez povodca.

Dobro se slažu s ljudima, ali ne trebaju biti u centru pažnje kao neke druge pasmine. Nisu agresivni i dobro se slažu s drugim psima. Vole djecu i goste, a ni s provalnicima neće biti problema – odlično će se složiti s njima ;).

Nisu pasmina koja će vam stalno pokušati udovoljiti. Samouvjereni su i trebaju red, rad i disciplinu.

Rijetko laju, više zavijaju. Neće upozoriti na dolazak svakog novog gosta. Već smo zaključili da nisu neki čuvari :).

Održavanje

Ovi čupavci se zapravo uopće ne linjaju puno tijekom godine i trebaju standardnu njegu. Nekoliko puta godišnje će se linjati ozbiljno i tada će se riješiti cijelog prijašnjeg krzna. Za one koji upravo luđački prolaze domom s usisivačem u ruci – imajte na umu da će proći.

Istina je da ćeš trebati dobar usisavač, dobrog groomera i vremena da jednom tjedno dobro urediš četkom svog haskija, ali to se i očekuje od vlasnika koji žele predivne dlakave pse.

Začudit ćeš se koliko malo jedu. To je i normalno, jer su oni lutalice koji usput nešto ulove u divljini. Što se modernog života tiče, količinu je najbolje odrediti prema navikama i veličini psa.

sibirski haski

Sibirski haski – trening

Sibirski haski treba minimalno sat vremena fizičke aktivnosti dnevno. Super su za vlasnike koji inače joggiraju. Bit ćete odlični partneri u tome. Pas će biti dobar i zdrav dok se s njime radi i vježba.

Doslovce je svaka aktivnost dobrodošla, samo dok vani nije prevruće. To teško podnose.

Treba ih naučiti da lijepo hodaju na povodcu i dobro ih je upisati u neku školicu za socijalizaciju i osnove ponašanja.

Zdravlje

Generalno su zdrava pasmina, ali znaju imati problema displazijom kukova, određenih problema s očima (poput katarakte kada neprozirnost leće oka može uzrokovati poteškoće u pogledu ili distrofijom rožnice kada se neprozirnost uzrokuje skupom lipida u rožnici, ali ne utječe na vid), progresivnom atrofijom mrežnice (još jedan poremećaj očiju koji može uzrokovati sljepoću od gubitka fotoreceptora na stražnjoj strani oka), alergijama,…

Kako bi se to izbjeglo, jako je važno dobro provjeriti uzgajivača ili neki drugi izvor od kojeg se pas preuzima.

Prosječan životni vijek im je od 12 do 15 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

80 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

socijalizacija psa

VODIČ: Socijalizacija psa s ljudima i drugim psima

riječna kornjača

Riječna kornjača ispušta smrdac kao tvor