u

Zašto je pas agresivan?

Pitaš se što je uzrok agresivnog ponašanja kod tvog psa? Razlozi za takvo ponašanje su različiti, ali ako ne otkriješ uzrok, teško da ćeš riješiti i ponašanje. Ako krivo postupiš, agresija se može i povećati.

Agresija kod pasa je oblik ponašanja koji je vrlo kompleksan i vrlo često je pogrešno shvaćen. Mnogi vlasnici ne znaju otkriti uzrok agresije, a pogrešno rješavanje problema samo još više pogorša problem.

Pitaš se kako onda riješiti problem?

Prvi korak je da odeš do veterinara i isključiš mogućnost da je pas bolestan i da ga nešto boli.

Drugi korak je da razmisliš u kojim situacijama se pas agresivno ponaša. U čijem društvu? Je li agresivan kod kuće ili vani? Boji li se pritom?

Pas je agresivan zbog straha

Kada se pas boji neke osobe ili situacije, on se automatski želi maknuti od njih. Ako se ne može maknuti iz bilo kojeg razloga ili je stjeran u kut, pas će reagirati agresijom u čistoj samoobrani.

Mnogi psi će prvo od straha zauzeti pokornu pozu, gurnuti rep između nogu i saviti uši, ali ako im se napadač približi – pokazat će agresiju i vjerojatno napasti.

Agresija u obrani

Razlog agresije je vrlo sličan prethodnome, ali u ovom tipu agresivnog ponašanja pas neće prvo pokazati strah, nego će odmah instinktivno napasti u samoobrani.

Agresija zbog obrane teritorija

Svi znamo da su psi potekli od vukova, a vukovi su jako teritorijalne životinje. Mnogi psi će pokazati agresivno ponašanje kada druga životinja ili nepoznata osoba dođe u njihov dom ili u njihovo dvorište.

agresivan pas

Napad kojim bi se pružila zaštita

Isti taj mentalni sklop koji psu nalaže da brani svoj teritorij, nalaže mu i da brani članove svog čopora. To se odnosi i na ljude i na druge životinje. Takvo ponašanje se najbolje vidi u trenutku kada beba dođe u obitelj, pa pas ne dozvoljava nikome da joj priđe i jako je zaštitnički nastrojen prema njoj.

Posesivan agresivan pas

U psećoj je naravi da brani svoj dom, hranu, teritorij i partnera. Iako smo pripitomili pse, oni svejedno imaju te instinkte. Pas može pokazati agresiju kod hranjenja (ne dozvoljava da mu itko dira zdjelicu dok jede), kod dijeljenja svojih igračaka, kreveta i slično.

Predatorska agresija

Neke pasmine imaju vrlo jake predatorske instinkte i navike lova. Ponekad mogu pokazati takvo ponašanje i napasti manju životinju (pticu, štakora, mačku i slične).

Socijalna agresija

Problem nastaje u trenutku kada pas postane vođa čopora, odnosno vođa svom vlasniku. Pas će reagirati u takvoj situaciji na svaki prelazak granice koji ugrožava njegovu dominaciju. To je vidljivo u trenutku kada ga pokušavaš podignuti ili mu nametnuti neko ponašanje.

Frustracija

Psi mogu itekako biti frustrirani. Ako pas vidi hranu, a netko ga drži i on ne može do nje, pas može napasti tu osobu. Psi su frustrirani ako nisu dovoljno vani, ako im je dosadno i ako su usamljeni.

Agresivan pas napada slučajnu žrtvu

Napad se događa zapravo slučajno, onda kada pas zaista slučajno usmjeri agresiju na kolateralnu žrtvu. Primjer toga je kada pas ugrize osobu koja ga razdvaja od psa koji ga je napao.

Agresija zbog parenja

Nastaje onda kada pas osjeća potrebu za parenjem. Agresivno ponašanje se može dogoditi i kod pasa koji žive zajedno. Najčešće se javlja kod mužjaka.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kviz kućni ljubimci

Razmišljaš o novom kućnom ljubimcu? Riješi kviz i saznaj trebaš li to zbilja učiniti ili ne!

atlantski plavi sabljan

Zamisli da se zoveš Atlantski plavi sabljan