u ,

Jorkširski terijer Smoky – najslađi heroj II. svjetskog rata

Jorkširski terijer Smoky ušao je u legendu kao nevjerojatno hrabar pas koji je služio u Drugom svjetskom ratu. Smoky je zapravo bila ženka, teška tek 1.8 kg i visoka tek 18 cm. Njen život je bila jedna zaista velika pustolovina.

Jorkširski terijer u lisičjoj jami

U veljači 1944. godine u džungli Nove Gvineje, američki vojnici su pronašli odraslog jorkširskog terijera u jami koju su napravile lisice. Prvo su pomislili da pas pripada Japancima, no pokazalo se kako psić ne razumije naredbe ni na japanskom, ni na engleskom jeziku.

Smoky je završila u rukama desetnika Williama A. Wynnea kao zalog za dug pokerske partije koji neki vojnik nije mogao platiti. Dug je iznosio dvije australske funte.

jorkširski terijer

Sudjelovanje u ratu

S novim je vlasnikom Smoky sudjelovala u borbama na Pacifiku, spavala u njegovom šatoru i hranila se njegovom hranom. Pošto nije bila službeni vojni pas, nije imala pravo na skrb od strane veterinara ili posebnu prehranu. Usprkos tome, Smoky se nikada nije razboljela.

Sa svojim je vlasnikom nagrađena zbog sudjelovanja u osam bitki, 12 borbenih misija, preživjeli su tajfun i 150 napada iz zraka.

Jednom je čak spuštena malim padobranom napravljenim baš za nju, s visine od 9 metara.

Jedno od njezinih najvećih dostignuća je pomoć oko izgradnje zračne baze u Zaljevu Lingayen. Smoky se kretala u odvodnim cijevima ispod baze i provlačila žice za komunikaciju.

Jorkširski terijer Smoky kao maskota

Kada nije sudjelovala u ratu ili pomagala, Smoky je trikovima zabavljala ozljeđene vojnike u bolnicama od Australije do Koreje.

Kada je objavljena priča o njoj u lokalnim novinama nakon rata, Smoky je postala hollywoodska senzacija. Rado je izvodila svoj najpoznatiji trik hodanja po užetu zavezanih očiju.

Smoky je do svoje smrti u veljači 1957. godine (u dobi od 14 godina) bila hrabar vojnik, terapijski pas, pas zabavljač i najvažnije od svega – najvjerniji prijatelj svom vlasniku.

Sve nevjerojatne stvari koje je postigla u životu i originalne slike možeš pronaći u videu:

Ako voliš inspirativne životne priče životinjskih legendi, zasigurno će ti se svidjeti priča o babunu Jacku koji je devet godina radio na željeznici bez greške.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

korona virus

Korona virus: je li opasan za naše ljubimce?

Svjetski dan močvarnih staništa

Slavimo Svjetski dan močvarnih staništa – upoznaj bijelu rodu