u

Je li i tebi Timon najslađi lik? Znaš li što je uopće merkat?

Timon iz Kralja lavova je totalna superiška, mudrica i prava slatkica od lika iz crtića. Volimo mi i Pumbu, ali ajmo malo o vrsti kojoj pripada Timon, hrabri mali merkat.

Gdje živi merkat?

Merkati žive na jugu Afrike, u slavnoj pustinji Kalahari. Nekoliko merkatskih obitelji živi zajednički u kolonijama, skupinama koje broje tridesetak jedinki.

Merkati si rade jazbine tako da kopaju tunele i sobe pod zemljom, u kojima su pristojne temperature (za razliku od onih na površini).

Te jazbine imaju više izlaza, tako da u slučaju neke frke mogu lako ući u jazbinu i potražiti zaštitu.

Karakteristike životinje

Mužjaci narastu do nekih 35 cm, a ženke do 25. Imaju oko 700 grama.

Ovi su mungosi najpoznatiji po svojoj pozi kada stanu na zadnje noge i promatraju okolinu. Tako prate potencijalne neprijatelje i mogu uočiti orla koji je kilometrima udaljen.

Spadaju u jedne od najkooperativnijih sisavaca na svijetu, kada mama merkatica jednom godišnje okoti (do) četiri mladunca, svi se za njih brinu i svi se izmjenjuju na straži.

merkat

Jedan dio merkata uvijek prati okolinu i pazi na neprijatelje, a čim daju signal za opasnost, svi se ostali razbježe po jazbini ispod zemlje.

Čak i love zajedno, komuniciraju svojim specifičnim zvukovima i tako si daju signale. Hrane se kukcima, ali mogu pojesti guštere, zmije ili jaja ukoliko naiđu na njih. Fora je to što su djelomično imuni na otrove zmija i škorpiona, tako da ih mogu loviti bez problema.

Nije fora to što moraju loviti svaki dan jer nemaju mogućnost taložiti masnoće i energiju u tijelu. Zato uvijek djeluju onako pomalo hektično.

Zapravo su u svojoj koloniji podijeljeni po nekim zadacima, tako da se zna tko je zadužen za koji dio (tko lovi, tko je babysitter, tko uči klince važnim vještinama, a tko pazi stražu).

Merkat razmnožavanje

Kao što smo već rekli, mama merkatica koti do 4 mala merkata. Pare se tijekom cijele godine, ali najčešće rađaju ljeti nakon 11 tjedana trudnoće.

Kada se malci okote, slijepi su i gluhi. Iz jazbine izlaze nakon tri tjedna, a samostalno klopaju nakon šest tjedana.

merkat

Merkat kao kućni ljubimac

Merkati se hrane živim plijenom i nije preporučljivo držati ih kao kućne ljubimce. Znamo sve, i mi bismo htjeli jednog merkatića, ali eto…

Da te utješimo, klikni na link i gledaj live što merkati upravo rade u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Ili pak uzmi mini svinjicu za kućnog ljubimca i nazovi ga Pumba.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

najčudnije životinje

Najčudnije životinje na svijetu (TOP 5 po našem izboru)

video

VIDEO: Psi izvode gluposti, kao i uvijek