u

VIDEO: Beba alpaka i njen prvi dan života

Alpaka je životinja iz porodice deva koja živi u južnoameričkim Andama. Uzgaja se za vunu i hranu, a prepoznatljiva je po dugačkom vratu i nogama. Izgledom je sličnija ljami nego devi. Pogledaj prvi dan života male bebe alpake i kako ova vunena slatkica otkriva svijet.

Povijest vrste

Alpaka je drevna vrsta, a pripitomljavanje alpaka i ljama započelo je već oko 3.000 godine pr.Kr.

Ljame su uzgajane kao teretne životinje, a alpake radi vune. Inke su smatrale da je kaput od alpake simbol blagostanja, a krda alpaka su bila simbol moći njihovih vlasnika.

Kada su došli osvajači iz Europe, nisu puno marili za ljame. Radije su uzgajali ovce, a ljame su pale u drugi plan. Gotovo su izumrle, ali se čovjek ipak sjetio na vrijeme koliko su to posebne životinje. Danas ih ima oko 3 milijuna samo u Južnoj Americi, a uzgajaju se diljem svijeta.

alpaka

Karakteristike izgleda

Duljina tijela je oko 150 cm, visoke su oko 90 cm, a teške oko 65 kg. Kao što smo već rekli, imaju vitko tijelo, dug vrat, malu glavu i velike šiljaste uši.

Krzno im je gusto i dugačko, može biti u više boja: bijelo, crno, smeđe ili kombinirano. Dlaka im može narasti i do 50 cm.

Razmnožavanje alpaka

Mužjak alpake ima svoj harem od 10-ak ženki s kojima se pari tijekom cijele godine. Ženka je plodna oko 400 dana za redom, a nakon okota su plodne već nakon 10-ak dana.

Ženke rađaju od prosinca do ožujka, za vrijeme sezone kiša.

Mala beba alpaka, poput ove iz videa, po rođenju ima već 8 do 9 kila.

Mama alpaka svoju bebu ne čisti odmah po porodu, već čeka da beba stane na noge. Mame su jako zaštitnički nastrojene i ukoliko im netko priđe dok imaju mlade, mama će pljuvati na nepoželjnika dok ga ne otjera.

alpaka

Alpaka osobine vrste

Jako su druželjubive i žive u stadima. Komuniciraju pokretom tijela i raznim zvukovima koje ispuštaju.

Vole jesti, najviše uživaju u travi, lišću ili kori drveća.

U prirodi žive oko 10 godina, a u zoološkom vrtu i do 20 godina.

Danas se alpake koriste i kao terapeutske životinje, u bolnicama ili staračkim domovima. Jako su osjetljive i intuitivne životinje, pozitivno utječu na ljude koji ih maze i uživaju u njihovom društvu.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kuoka

Kuoka (Quokka) – najsretnija životinja na svijetu

krava

Ava ava ava, nitko nije fora kao krava